„Humanitární bombardování Moskvy.“ Je to tu zas, Havlův muž a Havlovy termíny

19.07.2023 17:10 | Monitoring

MONITORING SÍTÍ Bývalí politici Jiří Payne a Michael Žantovský na sociálních sítích navrhují, aby Severoatlantická aliance zasáhla do situace na Ukrajině. Zatímco Žantovský navrhuje, aby NATO zajistilo situaci v Černém moři kvůli vývozu ukrajinské pšenice, Payne dokonce navrhuje „humanitární bombardování“ Moskvy.

„Humanitární bombardování Moskvy.“ Je to tu zas, Havlův muž a Havlovy termíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Payne

Bývalý vrcholný diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský tvrdí, že je načase, aby se NATO vložilo do situace na Ukrajině, konkrétně v oblasti Černého moře. „Rusko vypovědělo dohodu o vývozu ukrajinského obilí z černomořských přístavů. Potvrzuje tím, že je mezinárodním agresorem, který nerespektuje svobodu námořní plavby v mezinárodních vodách. Možná je načase, aby ji v Černém moři začalo zajišťovat NATO,“ uvedl Žantovský, který je aktuálně zahraničněpolitickým poradcem i současného prezidenta Petra Pavla.

Ještě dále by ale zašel bývalý europoslanec a poradce prezidenta Václava Klause Jiří Payne, který dokonce navrhuje bombardování Moskvy. „Znovu opakuji, že bychom měli vést veřejnou diskusi o humanitárním bombardování Moskvy. Neříkám, že to máme hned udělat, ale měli bychom se domluvit na podmínkách, za kterých to uděláme,“ navrhuje Payne.

Termín humanitární bombardování je připisován českému prezidentovi Václavu Havlovi, který tak obhajoval bombardování Jugoslávie jednotkami NATO v roce 1999 v průběhu války v Kosovu. Havel použití takového termínu vždy odmítal, kritici postupu Severoatlantické aliance ho začali používat jako vyjádření nesmyslného jednání NATO, které bombardováním srbských civilistů údajně chránilo obyvatele Kosova. Později byl termín používán i pro jiné vojenské intervence zdůvodňované humanitárními důvody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naprostá ztráta soudnosti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaba , 19.07.2023 17:31:37
Dva duševní mrzáci, kteří si nechtějí připustit za žádnou cenu, že Západ narazil takovou rychlostí hlavou do zdi, že to humanitární bombardování Moskvy už je jenom potvrzením posttraumatické absence rozumu. Jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá. Putin byl dlouho příliš jemnocitný a ohleduplný vůči zfašizované Ukrajině ovládané USA, tak teď se budete divit jak se budou roztáčet kola války podle přání Ruska a ne největšího světového agresora. Potom si s nohama v jodové vodě poklábosíte o humanitárním bombardování evropských měst.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…