Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Podporuje genia loci Malé Strany, nebo jej ničí? Novostavba galerie od známého architekta budí vášně

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Excelentní, zeleni bránící, do sebe zahleděná, citlivě zasazená až neviditelná. Rozličnými přívlastky hodnotí odborníci na architekturu a urbanismus novostavbu v ulici Tržiště na Malé Straně v Praze. Budova architekta Ladislava Lábuse financovaná podnikatelem Oldřichem Šlemrem má sloužit jako byty a galerie pro podnikatelovy sbírky. Zatímco část odborníků ji chválí, jiní tvrdě kritizují.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ulice Tržiště na pražské Malé Straně je pro tuto čtvrť typická. Domy obrostlé břečťanem, pavlače na jedné z budov a velvyslanectví zahraničních států. Zpoza šedě omítnuté zdi nově vyčnívá stavba s velkým oknem a obloukovým průčelím. Hrubé práce by měla stavební firma dokončit na podzim, příští rok má být stavba hotová a připravená k používání. Vzniknou v ní byty i galerie.

„V prvních dvou patrech bude galerie, nad nimi dvě bytové jednotky. U galerie počítáme se zpřístupněním veřejnosti,“ říká mluvčí investiční společnosti R2G Jakub Dyba. V galerii budou podle něj vystavena díla ze soukromé sbírky investora Oldřicha Šlemra. Patnáctý nejbohatší Čech je skrz firmu Galerijní, a. s. majitelem pozemku a budovy. Na vypracování projektu investor vybral architekta Ladislava Lábuse.

Podle mluvčího se firma k pozemku dostala přes inzerát na internetu. Šlemr jej se záměrem stavby galerie kupoval už v roce 2011. O čtyři roky později projekt schválila Komise územního rozvoje Prahy 1.

Pohled na budovu od Baráčnické rychty. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Bytový dům s galerií je nesporně architektonicky kvalitní a ojedinělé řešení stavby pro bydlení navržené renomovaným projektantem v mimořádně komplikovaných, zejména urbanistických podmínkách, neboť se umísťuje do stávající historické malostranské zástavby,“ stojí v rozhodnutí, které Deníku N poskytl mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo.

Dodává, že sousedé byli se stavbou seznámeni a měli připomínky pouze k organizaci staveniště, ne budově samotné. „Jsme si samozřejmě vědomi citlivosti i náročnosti jakéhokoliv stavebního zásahu na Malé Straně a z dnešního pohledu nás mrzí, že před lety neproběhla širší veřejná i odborná debata a participace,“ myslí si Bidlo.

Území Malé Strany je jako většina centra Prahy pod památkovou ochranou. V okolí budoucí galerie se nachází několik nemovitých památek. Projekt tak kromě vedení městské části museli schválit památkáři.

„Architekta si vážím, ale…“

Pracovníci Národního památkového ústavu záměr stavby projednali a schválili v roce 2013. „Projekt prošel opravdu dlouhým, přísným schvalováním, jak je vždy potřebné a obvyklé, a nepřistupovalo se k němu jinak jen proto, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější