Lily Zhou

19. 7. 2023

V souvislosti s letošním výročím počátku násilných represí čínského režimu proti duchovnímu hnutí Falun Gong, které připadá na 20. července, uveřejňujeme sérii článků, které toto téma a s ním spojené aktuální události pokrývají.

Aby bylo možné rozpoznat zasahování Pekingu do demokracie ve Velké Británii, je „nezbytné“ rozpoznat, co se děje s Falun Gongem, řekl v pondělí lord Alton z Liverpoolu.

V projevu na semináři v parlamentu pan Alton uvedl, že zvěrstva v oblasti lidských práv páchaná na stoupencích Falun Gongu jsou „po Sin-ťiangu další velkou krizí v oblasti lidských práv v Číně“.

Falun Gong, známý také jako Falun Dafa, je meditační praxe, která se skládá z pomalých cvičení a učí hodnotám „pravdy, soucitu a snášenlivosti“.

Falun Gong vznikl v pevninské Číně v roce 1992, kde během několika let přilákal 70 až 100 milionů stoupenců, včetně členů Komunistické strany Číny (KS Číny) a jejich funkcionářů. Pak se ale v roce 1999 bývalý vůdce čínského režimu Ťiang Ce-min proti němu obrátil a nařídil státnímu aparátu, aby duchovní praxi vyhladil.

Za deklarované tři měsíce se mu to nepodařilo, místo toho perzekuce praktikujících zahrnující sledování, věznění, mučení a zabíjení pokračuje již čtyřiadvacátým rokem. „KS Číny je oficiálně ateistická a v různé míře potlačuje všechna náboženství,“ řekl lord Alton a poznamenal, že Ťiang Ce-min „poznal, že Falun Gong nelze kontrolovat“.

Podle nedávno zveřejněné zprávy (pdf) parlamentního dohledu nad britskými zpravodajskými službami považuje čínský režim Falun Gong za hrozbu pro komunistickou stranu a její monopol nad státní mocí a je jedním z hlavních cílů zahraniční špionáže a rušivých aktivit Pekingu.

„Je nepravděpodobné, že by Velká Británie byla pro Čínu hlavní prioritou, pokud jde o špionáž a vměšování,“ uvádí se ve zprávě a dodává, že „Spojené státy a vnímané domácí hrozby pro vládu Komunistické strany Číny (známé jako ,pět jedů‘ – nezávislost Tchaj-wanu, nezávislost Tibetu, separatisté v Sin-ťiangu, čínské demokratické hnutí a Falun Gong) pravděpodobně věnují čínské zpravodajské služby největší pozornost“.

Zpráva rovněž zdůraznila rozšířené zásahy Číny do britského akademického prostředí a uvedla, že „má vliv na instituce prostřednictvím poplatků a financování, na jednotlivé britské akademiky prostřednictvím pobídek a zastrašování, na čínské studenty prostřednictvím monitorování a kontroly a na think-tanky prostřednictvím nátlaku“.

S odkazem na tuto zprávu pan Alton uvedl, že zasahování Komunistické strany Číny je „obzvláště akutní, pokud se týká takzvaných pěti jedů“. Uvedl také, že podle jeho názoru je „probíhající celostátní kampaň v Číně za vymýcení Falun Gongu“ formou „novodobé genocidy“.

Smith: Je třeba větší informovanosti o Falun Gongu

Z takzvaných pěti jedů, jak je čínský režim označuje, je Falun Gong na Západě nejméně pochopen. Nezávislý lidový tribunál, kterému předsedal významný britský advokát a soudce sir Geoffrey Nice, zjistil v roce 2019, že stoupenci Falun Gongu byli a nadále jsou hlavní skupinou obětí zabíjených pro své orgány.

David Matas, jeden z prvních vyšetřovatelů údajného násilného odebírání orgánů, na semináři uvedl, že „jedním z nejmrazivějších způsobů“, jakým se o tomto vražedném byznysu dozvěděli, je to, že v čínských věznicích „byla (stoupencům) Falun Gongu prováděna krevní zkouška a vyšetření orgánů, zatímco (u lidí, co) nejsou Falun Gong, nikoliv“.

Dvě svědkyně, Han Fei (Chan Fej) a Grace Song, na semináři vyprávěly o svých zkušenostech s krevními testy ve vězení. Paní Song, která pracuje pro deník The Epoch Times, také uvedla, že byla nucena podstoupit „podrobné“ fyzické prohlídky, včetně krevních testů, rentgenového vyšetření, kontroly orgánů a podrobného zkoumání kůže kvůli jizvám.

Přestože je toto zvěrstvo odhalováno již více než deset let, zůstalo do značné míry bez povšimnutí, částečně kvůli nedostatečnému pochopení toho, co Falun Gong je, jak tvrdí sir Iain Duncan Smith, zakladatel Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC).

V době, kdy se zjistilo, že obětí násilného odebírání orgánů se stali také ujgurští muslimové a další etnické menšiny, členové IPAC již věděli o „ohromném množství zneužívání“ praktikujících Falun Gongu, včetně násilného odebírání orgánů, ale bylo „velmi obtížné to sdělit širší veřejnosti, která většinou nikdy nepochopila, o čem Falun Gong je“, sdělil Duncan Smith na semináři.

„A tak nám paradoxně genocida v Sin-ťiangu hodně pomohla, abychom to začali chápat správně,“ řekl a dodal, že je třeba, aby více lidí pochopilo, co se s Falun Gongem děje. „Jsou pronásledováni jako menšina, ale s vírou a smyslem pro historii, která je v Číně právě teď zatlačována,“ řekl.

Pan Smith v té souvislosti zmínil Shen Yun Performing Arts, přední čínský soubor klasického tance založený praktikujícími Falun Dafa, a pokusy Komunistické strany Číny zrušit jeho představení.

Podle webových stránek Shen Yun považuje soubor svá představení za „oživení krásy a dobroty Číny před nástupem komunismu“. Čínská vláda se podle souboru pokoušela sabotovat jejich vystoupení tím, že pořádala jiná představení ve stejném termínu, vyvíjela nátlak na divadla, aby představení zrušila, psala vedení prostor nesmyslné dopisy, v nichž se vydávala za praktikující Falun Gongu, nebo propichovala pneumatiky souborových autobusů.

Pan Smith rovněž uvedl, že čínské velvyslanectví se neúspěšně pokusilo zasáhnout do vystoupení Shen Yun v Londýně a že ničení kultury je pro komunistickou stranu „kriticky důležité“. „Musí zničit jakýkoli pocit, že existovala doba před komunistickou stranou, před pojetím jejich vlády a jejich panování.“

Praktikující Falun Gongu v Londýně pořádají shromáždění u příležitosti 24. výročí pronásledování Komunistickou stranou Číny, 15. července 2023. (Yanning Qi / The Epoch Times)

Victoria Whiteová, mluvčí Asociace Falun Dafa ve Velké Británii, rovněž uvedla, že je podle ní důležité, aby lidé jasněji pochopili, co je Falun Gong. „Je to proto, že démonizace Falun Gongu ze strany KS Číny byla tak intenzivní a trvalá, že Falun Gong byl v Číně zcela dehumanizován. Dehumanizace je podnětem ke genocidě, na mezinárodní úrovni máme povinnost genocidě zabránit. Proto si myslím, že máme povinnost dehumanizaci Falun Gongu zvrátit,“ řekla.

Paní Whiteová uvedla, že praktikující Falun Gongu považují učení „pravdy, soucitu a snášenlivosti“ za „principy vesmíru“ a „způsob, jak se duchovně povznést“. Cvičení popisuje tak, že jde o „starobylý čchi-kung neboli energetickou praxi, tak jako tchaj-ťi je druhem čchi-kungu“.

Obvinění čínského režimu, že Falun Gong je „zlá sekta“, odmítá se slovy: „Vzpomínám si na investigativního novináře Ethana Gutmanna, který strávil nějaký čas s praktikujícími, když vyšetřoval nucené odběry orgánů a psal [svou knihu] ,Jatka‘, a který se zmínil, že si rychle uvědomil, že Falun Gong není sekta, když zjistil, že se nemohou na ničem shodnout. Nemohli se shodnout ani na tom, jak popsat, co Falun Gong je.“

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května
Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu
Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory, jejichž funkční období letos končí.

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty
Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty

Britští labouristé oslavují, zatímco Konzervativní strana v anglických komunálních volbách utrpěla velké ztráty, které jsou předzvěstí její bilance v nadcházejících parlamentních volbách.