Šikana a excesy jsou pryč. Cyklistický souboj Pogačar vs. Vingegaard velebí Tour, ale i celý sport

Po letech zdlouhavých taktických soubojů mohou fanoušci cyklistiky po celém světě znovu sledovat napínavou podívanou, kterou jim na Tour de France už třetím rokem servíruje dvojice Tadej Pogačar – Jonas Vingegaard. Rivalita a soupeření mezi čtyřiadvacetiletým Slovincem a o dva roky starším Dánem jsou však na hony vzdálené tomu, na co bývali během nejslavnějšího cyklistického závodů zvyklí.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadej Pogačar a vedoucí muž Tour Jonas Vingegaard

Tadej Pogačar a vedoucí muž Tour Jonas Vingegaard | Zdroj: Reuters

Šedesátikilového Vingegaarda znali do loňského roku spíše zarytější příznivci Staré dámy a cyklistiky vůbec. A není divu, vždyť předchozím ročníkům vládli závodníci s dráhovou minulostí, zvyklí sledovat víc data z cyklopočítačů než okolí jižní Francie, a hlavně své soupeře.

Froome bude závodit v Česku. Ikona světové cyklistiky se postaví na start Czech Tour, potvrdili pořadatelé

Číst článek

Nezastavitelná britská mašina týmu Sky s excelentními časovkáři Bradley Wigginsem, Chrisem Froomem a Geraintem Thomasem přejela a nechala za sebou všechny, kdo se jí postavili do cesty. Jihoamerickou výjimkou pak byl triumf Kolumbijce Egana Bernala v roce 2019.

O rok později už ale kromě Primože Rogliče začal úřadovat slovinský mladík „Pogi“, aby potvrdil, že i na Balkáně mají kopce a dokážou vychovat další konkurenceschopné závodníky.

Rogličův pád a následné odstoupení z ročníku 2021 pak nechalo ukázat své schopnosti Jonasu Vingegaardovi, který do té doby spíše plnil roli „nosiče vody“. Pogačar sice ten rok dovezl žlutý dres až do Paříže, ale fanoušci se mohli těšit, že Tour dala vzniknout nové dvojici rivalů, jako tomu bylo v minulosti zvykem.

Šestadvacetiletý Vingegaard navíc o rok poté dokázal, že nešlo o náhodu, a celou Tour pak jako první dánský cyklista od triumfu legendárního Bjorna Riiseho v roce 1996 vyhrál.

Farmář, co stále leží Armstrongovi v žaludku. Landis reaguje na urážky z připravovaného pořadu

Číst článek

Rivalita? Kdepak...

Co je však na dánsko-slovinském souboji vůbec nejpozoruhodnější je fakt, že novináři ani fanoušci nejsou svědky zlomyslných excesů, jedovatých pohledů, či dokonce nesportovních gest.

Lance Armstrong věnoval v roce 1996 svému rivalovi Janu Ulrichovi pověstný „pohled“:

V roce 2010 to byl pro změnu Alberto Contador, kdo využil momentu, kdy měl Andy Schleck jedoucí ve žlutém, spadlý řetěz a zaútočil, aby snížil ztrátu:

Naopak, novináře, fanoušky cyklistiky a sportu obecně mohl v loňském roce zahřát u srdce moment, který se nesmazatelně zapsal do dějin Tour de France a to v pozitivním slova smyslu.

Tehdy totiž během 18. etapy Pogačar upadl, a přestože ve žlutém jedoucí Vingegaard mohl navýšit svůj náskok, na svého soka počkal a společně si pak pod kopcem plácli.

Letos sice fanoušci na podobný moment zatím čekají, nicméně fotografie a videa zachycující oba závodníky během závodu vypovídají za vše. Ostatně jak Pogačar v jednom z rozhovoru prozradil, na Jonase telefonní číslo má a po konci téměř 3500 kilometrů dlouhého trápení v pelotonu mu určitě zavolá.

Po 17. etapách však otázkou stále ještě zůstává, kdo bude na obou koncích drátu vítězem a kdo poraženým.

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme