InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Ředitelé Drážní inspekce, Drážního úřadu a Státní plavební správy obhájili svoje pozice

20.07.2023
Vláda znovu jmenovala na pět let do funkce generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučeru. Státní tajemník Ministerstva dopravy zároveň od 1. srpna potvrdil na pětileté funkční období v pozici ředitele Drážního úřadu Jiřího Koláře a ředitelku Státní plavební správy Kláru Němcovou. Všichni uspěli ve výběrových řízeních na tyto pozice.
Foto: mdcr.cz
"Svoje pozice obhájili profesionálové, kteří mají mou důvěru. Věřím, že stejně jako doposud budou spravovat svoje úřady odpovědně, budou hledat další nutné provozní úspory, zjednodušovat a redukovat agendy a přispívat k další digitalizaci v dopravě," říká ministr dopravy Martin Kupka.

Výběrová řízení byla vypsána 16. března letošního roku. Důvodem byla novela služebního zákona, která stanovila povinnost přesoutěžení pozic vedoucích státních úředníků po uplynutí pětiletého funkčního období.

Mgr. Jan Kučera vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Na Drážní inspekci nastoupil v roce 2003, od roku 2016 zastává pozici generálního inspektora.
Drážní inspekce je správní úřad podřízený Ministerstvu dopravy. Zřízen byl 1. ledna 2003 na základě zákona o drahách. Vykonává roli nezávislého národního úřadu pro šetření příčin a okolností vzniku mimořádných událostí na drahách.

Doc. Ing. Jiří Kolář, Ph.D. vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů Žilina. V Drážním úřadu pracuje od roku 2014, a to na pozici ředitele.
Drážní úřad je správní úřad s celostátní působností podřízený Ministerstvu dopravy. Drážní úřad byl zřízen zákonem o dráhách 1. ledna 1995. Vykonává činnosti národního bezpečnostního úřadu pro provozování drah a drážní dopravy.

Mgr. Klára Němcová vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Ve Státní plavební správě pracuje od roku 2000, od roku 2016 zastává pozici ředitelky.
Státní plavební správa je správní úřad podřízený Ministerstvu dopravy. Zřízen byl zákonem o vnitrozemské plavbě 1. října 1995. Vykonává státní správu a státní dozor při provozování plavby na vnitrozemských vodních cestách a šetření nehod v plavebním provozu.

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Další články z rubriky Domácí

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR zakládá pobočku za oceánem

Jedna z nejúspěšnějších českých výzkumných institucí zakládá laboratoř ve Spojených státech amerických. Ústav organické chemie a biochemie AV ČR expanduje do samotného srdce biomedicínského výzkumu, do blízkosti světoznámých akademických institucí, ...

Česko je již 20 let součástí Evropské unie. Co dělá ombudsman pro občany EU?

Ombudsman pomáhá občanům EU, ať už jsou znevýhodnění v práci, když žádají o rodičovský příspěvek nebo důchod, případně řeší jiné záležitosti s úřady n ...

ČSOP: Hlavní jarní úklidový termín je úspěšně za námi, ale přírodu a svět uklízíme dál!

Právě uběhl měsíc plný úklidových akcí kampaně Ukliďme svět, kterou zaštiťuje Český svaz ochránců přírody. V České republice jde již o 32. ročník dobr ...

Rok spolupráce Mendelovy univerzity s Lesy ČR

Memorandum o pětileté spolupráci podepsal Školní lesní podnik Masaryků les Křtiny (ŠLP Křtiny) se státním podnikem Lesy České republiky (Lesy ČR) loni ...

Ministerstvo pro místní rozvoj už nabídlo obcím miliardu na přípravu bytových projektů

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu, která obcím a krajům pomůže financovat přípravu projektové dokumentace na výstavbu nebo rekonstrukci b ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »