Čeští a němečtí podnikatelé chtějí víc spolupracovat, výhody to přinese všem

  16:10
Navázat nové obchodní vztahy, rozšířit a doplnit ty stávají, získat informace o investicích a další spolupráci. To byla hlavní témata společného setkání členů Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK) a podnikatelů a zástupců hospodářských komor z obou stran hranice.

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Německo je jedním z největších obchodních partnerů Česka. Navázání kontaktů a setkávání českých a německých podnikatelů vytváří příležitosti pro rozvoj obchodu mezi oběma zeměmi,“ uvedl předseda představenstva KHK KK Tomáš Linda.

„Německé firmy mají širokou škálu odborných znalostí a technologií, které mohou přinést českému trhu, zatímco české firmy mohou nabídnout konkurenceschopné ceny a kvalitní produkty. Společné podnikání může přinést výhody oběma stranám,“ podotkl Linda.

Nezaměstnanost překážkou růstu

„V době krizí a s nimi spojených nejistot představuje přeshraniční spolupráce a informovanost rozhodující přínos pro společný hospodářský rozvoj,“ sdělil Florian Rieder z IHK Regensburg. Podle něj české i německé podnikatelské komory své vztahy rozvinuly už v dobách covidu a nadále v tom chtějí pokračovat.

„Hornofrancké firmy se přímo na místě mohly dozvědět mnoho informací o aktuální situaci v České republice. Zjistili jsme, že nás spojují i podobné problémy, například nezaměstnanost. Ta je překážkou hospodářského růstu na obou stranách. A je to hlavní důvod, proč se v České republice neinvestuje více,“ řekla Janina Kiekebusch z IHK pro Horní Franky.

11. července 2023

Autor: