Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nahoře a v cíli není vůbec nic. Jen vědomí, že tohle máte za sebou. Jak jsem zdolal tisíc mil a našel ticho

Jsem tu. Zbytek jsou detaily. Foto: 1000miles.cz
Jsem tu. Zbytek jsou detaily. Foto: 1000miles.cz

Je to jeden z nejtěžších vytrvalostních závodů, jichž se lze v Česku zúčastnit. 1000 Miles Adventure každoročně láká stovky dobrodruhů na horských kolech, ale i jezdců na koloběžkách a chodců. Ženou je různé touhy: vyhrát, dojet, na cestě přes české a slovenské hory si dokonale vyčistit hlavu. Někteří smysl své účasti naleznou až cestou. Reportér Deníku N byl jedním z nich. Závod dojel, ale skončil v nemocnici.

„Tohle není normální,“ odtuší žena a významně za sebou zavře dveře. Uznávám, že má trochu pravdu. V mé pracovně je jednoduše řečeno strašný bordel.

Vedle krabic s neroztříděnými dětskými knížkami se na podlaze válí různé nářadí, brašny, jakési popruhy, duše, lékárnička a její části, vazelína, spousta vazelíny, dětský pudr, různé kusy oblečení, spacák, dres s nakreslenými kočkami, sušené ovoce, tatranky, hořčík v sáčcích, helma a bidony. O stůl s počítačem je opřené horské kolo, které má tohle všechno, kromě těch knížek, ale včetně mě, odvézt.

Bikepacking, tedy cyklistika „natěžko“ a nadlouho, není sport pro mě, neboť jakkoli rád šlapu přírodou, mám problém s druhou částí této složeniny: prostě neumím balit. Jako malinká tříčlenná rodina třeba nemůžeme mít jiné auto než kombi: kocour by musel běžet za vozem.

Den 0.

Balím se na bikepackingový závod 1000 Miles Adventure. Jeho účastníci zítra odstartují z Hranic na západním konci Česka, přejedou a přetlačí hraniční hory, pak překonají i Slovensko. Cíl je až v Nové Sedlici prakticky na hranici s Ukrajinou. Jede se doslova cestou necestou. Trasa je pevně daná, účastníci si ji stáhnou do navigací či telefonů a nesmějí se od ní odchýlit. Vše si vezou s sebou. Jak si vyřeší jídlo, spaní a veškeré nesnáze, které je potkají, je na nich.

Míle jedu potřetí. Poprvé, v roce 2018, jsem zdecimován poruchami a zničením nejdůležitějších součástí výbavy skončil v polovině. Podruhé, v roce 2019, jsem dojel (v opačném směru) závod celý, a to za necelých deset dní, tři dny po vítězi. Pak jsem se dvakrát odhlásil: jednou jsem například místo šlapání zachraňoval kocoura Pepana.

Nejde mi to, hromada věcí se vůbec nezmenšuje. Prokrastinuji a sociální sítě, aby se mi vysmály, mi předkládají fotku Tomáše Novotného, dvojnásobného vítěze Mílí, který stejně jako dalších zhruba sedmdesát lidí letos pojede dokonce dvojnásobnou porci kilometrů: z cíle pro běžné smrtelníky se ještě hodlá vrátit novou jižní trasou zpět na západ Čech.

Tomáš ukazuje, že je připraven; na fotce je veškerá jeho výbava v úhledných kupičkách. Vše působí promyšleně, lehce, intuitivně a vyzkoušeně.

Mimochodem s Tomášem jsem značnou část trasy jel v roce 2019 (jinými slovy: stačil jsem mu). Pak už do toho začal zjevně víc šlapat. Na rozdíl ode mě. Mně ukradli kolo, rozjelo se Enko, narodila se nám dcera a začal jsem víc běhat. Nové kolo z druhé ruky jsem si dopřál až letos v dubnu. Čas na něj bohužel nebyl v ceně.

Smířen s tím, že asi nebudu jako Tomáš, začnu vše chaoticky rvát do brašen, načež mě žena upozorní, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cestování

Cyklistika

Reportáž

Česko, Kontext N, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější