Nelítostný souboj: Skvělá podívaná, které nevadí ani dlouhá stopáž

Al Pacino a Robert De Niro bezpochyby patří mezi nejlepší herce všech dob. Pravdou ale je, že dlouhá léta spolu společné plátno nesdíleli, dokonce ani v legendárním filmu Kmotr II, v němž oba hráli, ale neměli zde společnou scénu. Až v roce 1995 přišel snímek Nelítostný souboj režiséra Michaela Manna. Thriller o hře kočky s myší byl ideálním prostředkem pro spojení De Nira a Al Pacina, přičemž první z nich hrál známého bankovního lupiče a druhý policistu, který mu byl na stopě.

V původním scénáři byl Vincent Hanna drogově závislý

V původní verzi scénáře byl policejní detektiv Vincent Hanna závislý na kokainu. Ačkoli byl tento aspekt postavy v pozdějších předlohách odstraněn, chování člověka závislého na kokainu je stále patrné v mnoha scénách filmu.

Sám Al Pacino uvedl, že právě to je důvodem Hannových častých výbuchů a excentrických pronášení a že Hannu hrál jako narkomana, i když jeho užívání drog není na plátně nikdy ukázáno.

Don Johnson jako záskok pro De Nira i Al Pacina

Producenti filmu původně uvažovali pro roli Michaela Cheritta o Donu Johnsonovi. Kromě toho se s ním ale počítalo i jako s náhradou za Roberta De Nira i Al Pacina v případě, že by jeden z nich roli odmítl.

Johnson se proslavil v policejním seriálu Miami Vice, kde hrál jednu z hlavních rolí. Režisér Michael Mann pracoval na Miami Vice jako scenárista a výkonný producent, a tak herce dobře znal.

Michael Mann původně nechtěl film režírovat

Scénář k filmu napsal Michael Mann už v polovině 80. let a v rozhovorech tvrdil, že je odhodlán ho jednou natočit. Původně však neměl zájem film režírovat. Nabídl ho Walteru Hillovi, režisérovi akčních filmů jako 48 hodin, Řidič nebo Válečníci. Hill ale scénář odmítl, a tak se Mann nakonec ujal režie sám.

Netradiční příprava herců

V rámci příprav na natáčení filmu vzal Michael Mann herce do exkluzivní restaurace v Los Angeles, kde se scházeli detektivové losangeleské policie i profesionální zločinci.

Jeden večer přivedl herce, kteří hráli policisty, na večeři se skutečnými policisty a druhý večer přivedl herce, kteří hráli zločince, na večeři se skutečnými zločinci. To hercům pomohlo lépe se vžít do jejich postav.

Nejsložitější scéna

Herci a štáb během natáčení „přeskakovali“ z místa na místo a během sto sedmi natáčecích dní vystřídali šedesát pět různých lokací. Všechny tyto lokace se nacházely v Los Angeles, kde se film odehrává.

Patrně nejnáročnější natáčecí scénou byla přestřelka, protože štáb směl na této scéně pracovat pouze o víkendech. V každém záběru přestřelky bylo použito 800 až 1 000 nábojů.

Michael Mann se rozhodl natočit střelbu pouze živě, scéna tedy není „nadabována“ předem nahranými zvukovými efekty. Mikrofony musely být velmi pečlivě rozmístěny po lokaci, aby bylo možné zachytit každý výstřel v určitém čase a na určitém místě.

Do role Vala Kilmera byl původně obsazen Keanu Reeves

Keanu Reeves byl původně obsazen do role Chrise Shiherlise, kterou nakonec dostal Val Kilmer. Kilmer byl vždy hlavní volbou producentů pro tuto roli, ale existovaly pochybnosti, zda by se mu podařilo vměstnat natáčení filmu do jeho nabitého rozvrhu, neboť ve stejném roce byl zavázán natáčením Batman navždy.

Film byl založen na skutečném příběhu

Michael Mann založil děj filmu na příběhu policisty Chucka Adamsona, kterého znal z Chicaga. Oba spolu pracovali na různých filmech a televizních pořadech, protože Adamson se po odchodu od policie stal konzultantem.

Stejně jako Vincent Hanna i Adamson posedle pátral po zloději jménem Neil McCauley. Mnoho scén filmu je převzato přímo ze skutečných událostí Adamsonova případu. Skutečný McCauley byl zabit při přepadení obchodu s potravinami.

Kultovní scéna v bistru

Scéna v bistru je „páteří“ celého filmu. Je to mistrovská herecká třída, kdy se Al Pacino a Robert De Niro vůbec poprvé dělí o stříbrné plátno. Zajímavostí je, že oba herci tuto scénu předem nenacvičovali.

Zdroj: alltherightmovies.com, imdb.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu