V Hodoníně oživila dům s cukrárnou velkoplošná malba umělce Chemise

foto Stěnu restaurace a cukrárny v centru Hodonína nově zdobí malba od českého výtvarníka s kazachstánskými kořeny Dmitrije Proškina, 21. července 2023.

Hodonín - Stěny vícepatrového domu na Národní třídě v Hodoníně ozdobila velkoplošná malba mladého muže a ženy, které obklopují symboly regionu. Mural na budově, kde sídlí restaurace a kavárna, vytvořil přední český streetartový umělec Chemis, vlastním jménem Dmitrij Proškin. Pracoval na něm déle než pět týdnů, dnes už dílo dokončuje. Inspirací mu byli místní lidé, folklor a příroda, řekl výtvarník ČTK.

Fotogalerie

"Požádal jsem zástupce města, aby mi dali nějaké body, čím je region známý, ať už osobnosti nebo historie, a vybral jsem si, co mě nejvíc inspirovalo. Malba má znázorňovat tradici regionu a předání folkloru mladé generaci. Jsou tam meruňky, víno, postavy mají tetování s folklorním motivem," uvedl Proškin. "Vedle toho je tam patrný motiv vody, protože Hodonín je na hranici se Slovenskem a je tady velká dělící čára v podobě řeky Moravy. Nemá to vyjadřovat jen rozdělení, ale také propojení obou zemí," doplnil.

Na malbě pracoval déle než pět týdnů. "Začal jsem základními čárami, což kolemjdoucím mohlo připadat jen jako nějaké zmatečné množství čar a značek. Ale je důležité si malbu rozvrhnout. Pak už je to jako omalovánky. Nemůžu se mýlit, kde co bude a vybarvuji. Vše dělám akrylovými barvami ve spreji," popsal výtvarník. Většinu práce zvládne sám, s částí mu pomáhali i místní umělci, kteří reagovali na jeho výzvu na sociální síti.

Nápad na malbu vznikl před dvěma lety jako jeden z návrhů občanů při participativním rozpočtování. Na tyto drobné projekty radnice jednou za dva roky vyčleňuje z rozpočtu dva miliony korun. Jedno z možných míst pro takovou malbu se naskytlo v proluce mezi dvěma domy na Národní třídě, kde byla k dispozici plocha přesahující 300 metrů čtverečních.

"Autorka návrhu veřejně představila několik nápadů, které se však u veřejnosti nesetkaly s pozitivním ohlasem. Město proto samo oslovilo pouliční výtvarníky a z nich vybralo známého umělce. Ve městě nic podobného nemáme a malba už při jejím tvoření sklízela obdiv," uvedl mluvčí Hodonína Josef Horníček.

V budově, kterou mural oživil, sídlí restaurace a kavárna Corso. Její majitel Jan Koudela výtvarnému dílu rád vyšel vstříc. "Jsme ve středu města a taková malba zkulturní prostředí, je potěchou pro oko, navíc má naše motivy. Kolem prochází spousta lidí, každý si všimne. Už teď se lidé zastavují, malbu zkoumají, a to ještě není vidět v plné kráse, protože je kolem ní lešení," sdělil Koudela.

Obává se nicméně, že malbu poničí sprejeři. "Bavil jsem se s autorem a podle něj snad lidé jeho podpis ctí," dodal Koudela. Český výtvarník s kazachstánskými kořeny se streetartu věnuje déle než 20 let, v tuzemsku nyní patří k nejvýznamnějším umělcům v této oblasti. Loni v březnu vytvořil v pražských Nuslích nástěnnou malbu s motivem holčičky schovávající se pod ukrajinskou vlajkou. V souvislosti se 100. výročím vzniku Československa vytvořil malbu plačícího Masaryka na stěně kotelny u přírodovědecké fakulty v Olomouci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď