Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Česko

Sucho zavřelo plavební komoru Kořensko, omezí to provoz lodí na Vltavě

Vodní dílo Kořensko na Vltavě. Přes zdejší zdymadlo nyní nemohou proplouvat lodě. foto: Petr Lundák, MF DNES

Kvůli suchu je od čtvrtečního večera zavřená plavební komora Kořensko poblíž Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. To může mít výrazný dopad na provoz malých lodí mezi krajským městem a Orlickou přehradou.
  11:37

„Od 19 hodin je plavební komora zavřená. Lodě doplují z Českých Budějovic k plavební komoře, dál se nedostanou. Zezdola z Orlíku doplují bezpečně zhruba někam na Podolsko,“ upřesnila ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Na uzavření komory upozornila Česká televize.

Důvodem pro tento krok je sucho. „Prostě neprší, muselo by zásadně zapršet. Z Lipna nic neteče, to se taky pomalu vyprazdňuje,“ dodala Němcová.

Státní plavební správa upozornila na to, že kvůli hydrologické situaci klesá hladina na Orlické nádrži. Mezi říčními kilometry 200,40 (Kořensko) až 182,66 (Podolsko) nelze zaručit ponory plavidel 1,3 metru, uvedla správa na webu.

Podobný problém byl už v předchozích letech, proto Povodí Vltavy prohráblo v roce 2019 koryto pod Kořenskem, aby tam lodě mohly plout i za nižší hladiny.

Zavření komory může podle ředitele destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáše Polanského odradit turisty. „Může to mít dopady, že se nebude tolik cestovat mezi Orlíkem a naší částí. Zejména pro půjčovny lodí to může mít fatální význam, protože se tím sníží zajímavost toho, že cestujete od Budějovic až po Orlík,“ řekl Polanský.

Loni projelo po Vltavě plavebními komorami mezi Českými Budějovicemi a vodní nádrží Kořensko 9 851 lodí, které přepravily 43 600 lidí. Výletních lodí na pravidelných linkách tam funguje devět. Statistiky zachycují pouze plavidla na plavebních komorách, reálná čísla jsou podle zástupců Turistické oblasti Budějovicko vyšší.

Hodně se na řece jezdí i v úsecích mezi komorami; nad Jiráskovým jezem v centru Českých Budějovic, u Týna nad Vltavou nebo v úsecích u Hluboké nad Vltavou.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Prodej rodinného domu v Rumburku - Dolní Křečany
Prodej rodinného domu v Rumburku - Dolní Křečany

Starokřečanská, Rumburk - Rumburk 3-Dolní Křečany, okres Děčín
3 630 000 Kč