Ivan Štern: Hledá se evropská sociální inteligence

21. červenec 2023

List El Periódico de Catalunya se pochvalně vyjádřil o jednom z prvních kroků stávajícího španělského předsednictví. Problémy spojené s ukrajinskou válkou, rozšířením Severoatlantické aliance, spory o dohled nad Středozemním mořem v souvislosti s uprchlíky odsunuly do pozadí možnou hospodářskou spolupráci se státy Latinské Ameriky. Španělé proto v Bruselu uspořádali odpovídající summit.

Evropa tu totiž tahá za kratší konec vzdor tomu, že může jít o spolupráci oboustranně výhodnou. Zatímco minulé roky Evropská unie přešlapovala na místě, o státy Latinské Ameriky se přetahují Severoameričané s Číňany. Zde za kratší konec tahá Washington.

Čtěte také

Číňané totiž na rozdíl od všech typů zemí, počínaje Sovětským svazem, neblahé paměti, přes západní demokracie až po Spojené státy, spolupráci se zeměmi, jimž se kdysi říkalo rozvojové, pojímají zcela pragmaticky.

Finanční prostředky potřebné k výstavbě místní infrastruktury a dalších nutných investic ničím nepodmiňují. Žádná lidská práva, žádné svobody, žádná družba. Ostentativně tak dávají najevo, že vnitřní poměry země je nezajímají. Jde jim pouze o byznys.

Evropská kulturní a politická sebestřednost

Dosavadní hospodářskou dohodu s Evropskou unií, podepsanou už koncem června a nyní projednanou i s dalšími zeměmi Latinské Ameriky zúčastněné státy, mezi nimiž dominují Brazílie a Argentina, předloží svým parlamentům k ratifikaci. Nelze ale od ní více očekávat.

Čtěte také

Především z viny Evropské unie. Jak se ukazuje, Unie nedokáže překročit vlastní stín. Státům není schopna nabídnout víc než tradiční obchodní spolupráci. Latinská Amerika přitom například pro své zemědělské produkty Evropu nijak osudově nepotřebuje. Klade si proto otázku, proč by měla Evropanům pro jejich průmyslové výrobky otevírat své trhy, když zájem Evropy je jen o její suroviny nezbytné pro výrobu, diktovanou klimatickými proměnami.  

Brazilský prezident Inácio da Silva to řekl otevřeně ještě před summitem. Dohřálo ho totiž, že dohodu Unie obohatila o požadavky vyplývající z evropského Green Dealu. Označil je za zelené neokoloniální vykořisťování. Parlament ve Štrasburku evropským zemím totiž zakázal dovážet výrobky, pocházející z odlesněných oblastí. Země, sdílející Amazonské pralesy to mohou a také vnímají jako ránu pod pás.

Ivan Štern

Evropská kulturní a politická sebestřednost, jedna z překážek, proč Západ je tak málo úspěšný v zemích tak zvaného globálního Jihu a proč tu vítězí netečnost čínských investorů k vnitřním poměrům, se stane jistě příčinou dalšího evropského nezdaru. Hezká slova opět zůstanou jen na papíře dohody.

Řešením nepochybně není napodobovat Číňany. Taková nápodoba se protiví samotnému duchu evropské civilizace. Jistou sociální inteligenci a snahu o vhled do spolupracující země, pokud chce být úspěšná, bude muset Evropa projevit. Jan Zlatoústý si své už odpracoval.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio