Goodyear FIA ETRC a německý svátek na Nürburgringu

Několik let balancovala německá Truck Prix v době covidové a několik závodů se zde dokonce nekonalo. Ovšem tento německý závod nesmí v kalendáři FIA ETRC chybět, neboť každoročně přitáhne velké množství diváků, kteří kamiony doslova zbožňují. Nejinak tomu bylo i letos, kdy se na start postavilo 15 evropských truckerů. Mezi nimi i Lucas Hahn, a dokonce i Nizozemec Kleinnagelvoort, jehož Scanii příznivci FIA ETRC neviděli už dlouho.

Letos příznivci FIA ETRC museli k prvnímu závodu vyrazit již v pátek, protože organizátoři změnili harmonogram závodů, když se do časového plánu ještě muselo vejít francouzské mistrovství.

První závodní jízdu udělal trochu chybu Kiss, když startoval z pole position, ale deváté vítězství mu nakonec stejně neuteklo a v cíli měl na druhého Jochena Hahna náskok 7 sekund. Jamie Anderson z Británie honí body, jak může, ale i jeho snaha tentokrát znamenala ostrý střet s Lenzem, když ho vystrčil ven a sám minul brzdný bod, čehož využil Španěl Albacete a v klidu oba předjel. Skončil tak třetí. Scanie uzavíraly bodovaná místa, ale na třetí vůz Kleinnagelvoorta zatím body nezbyly.

Sobotní druhý mokrý závod před německými davy dokázal úspěšně dojet pro zlato opět Kiss, voda mu na Nürburgringu dost pomohla. Závod však skončil už v devátém kole pro špatné podmínky na trati i odstavený kamion Clemense Heckera v jedné ze zatáček. Za vítězným Kissem tentokrát vystoupal na stupně vítězů domácí Sasha Lenz a Iveco Steffi Halm. Pár bodů ukořistil i Lucas Hahn a do desítky se vešel ve zkráceném závodu i Kleinnagelvoort.

Slunečné počasí se podařilo pro třetí závod. Kiss opět startoval z polo position, a ani v tomto závodu nebyl k zastavení. Sice to vypadalo v úvodu, že Lenz na domácí trati Kisse předjede a sesadí ho poprvé z trůnu na u hradu Nürburg, ale bohužel ani tentokrát se mu to před zraky domácího publika nepodařilo a Norbert Kiss si s MANem dojel pro další evropské zlato. Lenz tak skončil se sedmi sekundovým odstupem druhý a pro třetí místo si dojel Španěl Albacete. Osmý skončil Anderson, a tak se mohl těšit na čtvrtý závod, který startoval z čela.

Čtvrtá jízda skončila vítězstvím domácího jezdce, ovšem nikoliv Sashi Lenze, který o to celý víkend marně bojoval. Před zraky 130tis fanoušků dokázal letos poprvé zvítězit Jochen Hahn a usadil Iveco na zlatý podest. Albacete musel odstoupit, a tak svitla naděje na více bodů i pro další velké hráče. V šestém kole bohužel musela své úsilí vzdát i Steffi Halm, pro kterou se stalo osudným střet s Albacetem, poškození bylo větší, než si myslela. Hahn si důležité vítězství doma zasloužil a Lucas Hahn vyhrál Promotérs Cup, německé davy mohly slavit dvojí vítězství.

Závody FIA ETRC si teď dají letní pauzu a pak se přesunou do severočeského Mostu k tradičnímu Czech Truck Prix, které by měl okořenit i start Adama Lacka avizovaný na začátku sezóny.

Stav Goodyear FIA ETRC před Mostem:

Norbert Kiss (HU) MAN – 209 bodů

Jochen Hahn (D) Iveco – 155

Sasha Lenz (D) MAN – 144

Antonio Albacete (ES) MAN – 131

André Kursim (D) Iveco – 97

Steffi Halm (D) Iveco – 80

Jamie Anderson (GB) MAN- 67

José Eduardo Rodriguez (PT) MAN – 51

Steffen Faas (D) Scania – 48

Lucas Hahn (D) Iveco – 44

 

Text: Vláďa Rožánek foto © Richard Kienberger

Goodyear FIA ETRC 2023

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.