Hlavní obsah

Satoranský je poosmé Basketbalistou roku, Reisingerová obhájila prvenství

Nejlepším českým basketbalistou uplynulé sezony byl vyhlášen Tomáš Satoranský. Jednatřicetiletý rozehrávač Barcelony nahradil na trůnu klubového spoluhráče Jana Veselého a upevnil si osmým triumfem v anketě pozici nejúspěšnějšího hráče historie. Mezi ženami obhájila prvenství pivotka Julia Reisingerová. Slavnostní vyhlášení se konalo dnes večer v Trojském zámku v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalista Tomáš Satoranský na archivním snímku během utkání s Izraelem.

Článek

Odchovanec USK Praha Satoranský, který se před sezonou vrátil do Evropy po šestiletém působení v NBA, vyhrál anketu po dvou letech. Dosud triumfoval také v období 2013 až 2015 a 2018 až 2021. Loňský vítěz Veselý skončil druhý a páté vítězství nezískal. Třetí byl Ondřej Balvín, který strávil sezonu v ukrajinském týmu Prometej.

Satoranský s Veselým prodloužili společnou vládu v anketě - po jejím obnovení v roce 2012 se zatím nikdo jiný na český trůn nedostal. O vítězích rozhodli svými hlasy trenéři, hráči, vedení federace ČBF a novináři.

Oba reprezentační spoluhráči mají za sebou první rok společného působení v Barceloně, které pomohli k titulu ve španělské ACB Lize. S katalánským velkoklubem se dostali i do Final Four Evropské ligy, v němž ale Barcelona prohrála oba duely a skončila čtvrtá. V domácím poháru vypadla ve čtvrtfinále.

Pětadvacetiletá Reisingerová, která po roce stráveném ve španělské Salamance přestoupila do italského Schia, porazila stejně jako vloni Veronikou Voráčkovou z USK Praha. Třetí byla Petra Holešínská, jež se stala v dresu Gran Canarie čtvrtou nejlepší střelkyní španělské ligy. Do hodnocení se nezapočítávalo letošní mistrovství Evropy, kde Češky skončily sedmé.

Trenérem roku je Petr Czudek, který dovedl Opavu k prvnímu ligovému titulu od roku 2003. Nejlepší trenérkou mládeže byla vyhlášena současná reprezentační trenérka žen Romana Ptáčková. Cenu předsedy České basketbalové federace získal Rostislav Pohlmann.

Největšími talenty jsou Ondřej Švec z USK Praha a Emma Čechová z brněnských Žabin. V kategorii 3x3 vyhráli Martin Svoboda a Karolína Šotolová. Nejlepšími mladými hráči v 3x3 jsou Kevin Týml a Eliška Hálová.

Do Síně slávy České basketbalové federace byly zvoleny Irma Valová, Eva Blažková-Kalužáková, Hana Zarevúcká a Ivana Nováková-Kotíková.

Anketa Basketbalista roku za klubovou sezonu 2022/23 a reprezentační sezonu 2022:
Nejlepší basketbalista:
1. Tomáš Satoranský
2. Jan Veselý (oba Barcelona/Šp.)
3. Ondřej Balvín (Prometej/Ukr.)
Nejlepší basketbalistka:
1. Julia Reisingerová (Salamanca/Šp.)
2. Veronika Voráčková (USK Praha)
3. Petra Holešínská (Gran Canaria/Šp.)
Nejlepší trenér profesionálního basketbalu:
Petr Czudek (Opava).
Nejlepší trenér mládeže:
Romana Ptáčková.
Cena předsedy ČBF:
Rostislav Pohlmann.
Nejlepší mladý hráč:
Ondřej Švec (USK Praha).
Nejlepší mladá hráčka:
Emma Čechová (Žabiny Brno).
Nejlepší hráč 3x3:
Martin Svoboda.
Nejlepší hráčka 3x3:
Karolína Šotolová.
Nejlepší mladý hráč 3x3:
Kevin Týml.
Nejlepší mladá hráčka 3x3:
Eliška Hálová.
Síň slávy:
Irma Valová, Eva Blažková-Kalužáková, Hana Zarevúcká, Ivana Nováková-Kotíková.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články