Hlavní obsah
Cestování

Amsterdam. Turistická past, nebo příjemné město plné historie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alex from Pixabay

Jeden z nespočtu vodních kanálů v Amsterdamu.

Když jsem před rokem poprvé zamířila do Amsterdamu, realita byla jiná než očekávání. Dostavilo se jak zklamání, tak překvapení. Jak je to vlastně s tímto historickým městem doopravdy a bez filtru?

Článek

Když jsem přijížděla přímým vlakem Berlín-Amsterdam, byla jsem velmi natěšená na nádherné měto plné historie. Vždyť Amsterdam byl založen roku 1275 a stojí, stejně jako Benátky, na dřevěných kůlech. Neboť celá oblast byla v minulosti plná rašelnišť a mokřadů. První vjemy na sebe však nenechaly dlouho čekat, krom krásné architektury mou cestu k hotelu lemovaly i přeplněné křivolaké uličky, bary a všudypřítomný zápach kouřeného konopí.

Pokud plánujete cestu do tohoto města, doporučuji se smířit s tím, že pro mnohé je to díky tamní legálnosti marihuany destinace pro party dovolenou. Bavím se teď převážně o centru. A místní podnikatelé se tomuto přizpůsobili. Stejně jako v Praze zde naleznete přehršel turistických podniků s velmi nadsazenými cenami. Platí to však bohužel nejen pro restaurace.

Oude Kerk

V překladu doslova starý kostel. Pochází z počátku 15. století, původně byl katolický, avšak nakonec se změnil na protestantský. Jeho vnitřek je v důsledku těchto změn velmi zajímavý, je zde rovněž vidět nádherná holandská architektura.

Co mě ovšem v případě tohoto kostela velmi mrzí, je vstupné, respektive jeho cena. Jsem ochotná respektovat jakousi únosnou sumu. Ovšem 13,50 € za dospělého je mírně řečeno přestřelená částka.

Foto: fotogrzechnik from Pixabay

Oude Kerk

Čtvrť červených luceren

Patrně nejznámější vykřičená čtvrť v Evropě. Paradoxně se nachází přímo v centru poblíž kostela Oude Kerk. Pokud do Amsterdamu cestujete s dětmi, doporučuji se jí vyhnout. I za bíleho dne zde totiž lze narazit na polonahé dámy ve výlohách. Sama jsem zjistila, že se nacházím právě v této čtvrti náhodou právě díky podobnému zážitku.

Foto: PublicDomainPictures from Pixabay

Plno barů a opilých turistů, Amsterdam v noci.

Cyklisté

Dříve úzkými uličkami města brázdila auta. Dnes je ale Amsterdam městem kol. Lze si je zapůjčit takřka všude. Mnoho cyklistů se však chová, jako by žádná pravidla silničního provozu ani nebyla. Proto doporučuji dívat se okolo sebe a dávat si pozor, neboť zvonek kola lze slyšet takřka neustále.

Zaanse Schans

Jedná se o skanzen života v oblasti Zaandam. Je vzdálen asi 45 minut jízdy z amsterdamského nádraží. Tento region je svázán s větrnými mlýny, jenž řezaly dřevo, mlely kakao, i barvy. Proto je holandské kakao tak známé. Ukazuje život a tvrdou práci obyvatel na venkově.

Foto: Wieger Waardenburg from Pixabay

Byla jsem velmi příjemně překvapená návštěvou obrovského areálu. V rámci vstupenky budete mít možnost ochutnat a zakoupit si místní odrůdy sýru gouda, ale i místní perníčky a wafle. Rovněž si lze vyzkoušet různá řemesla, většina větrných mlýnů je otevřena. V některých je pila, v jiných se mele a v jednom lze vystoupat až nahoru a užít si vyhlídku na celý velký areál.

Foto: Aline Dassel from Pixabay

Všude je plno zvířat, ovcí, krav, ale i slepic, kačen či hus. V ceně vstupenky je rovněž vstup do místních muzeí, s podrobným popisem života obyvatel. Návštěvu rozhodně doporučuji.

Foto: Aline Dassel from Pixabay

Na závěr musím říci, že Amsterdam i Zaanse Schans stojí za návštěvu, musíte ale počítat s výše uvedenými negativy. Mně se vyplatil plán věnovat den městu, projít si jej, můžete navštívit třeba muzeum Anny Frankové. A další den věnovat skanzenu, jenž vám jistě vyrazí dech. Přece jen onu architekturu, nížinatou krajinu u nás nepotkáte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz