Letní vláčný koláč s ořechovou drobenkou (V)

 

Letní ovocné koláče jsou naše nejoblíbenější a nejpečenější dezert vůbec. To už jste asi pochopili, že? Nedělám jiné, než ty vláčné, suché se u nás nenosí. Dosáhnu toho nejčastěji díky jogurtu, smetaně či ovoci, zelenině...




Letní vláčný koláč s ořechovou drobenkou (V)


(dortová forma o průměru 23 cm)


Těsto

  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 50 g třtinového/kokosového cukru
  • 60 g řepkového oleje
  • 200 g zakysané kokosové smetany (kupuju v Lidlu)


Na dokončení

  • letní ovoce (rybíz, broskve, meruňky...)


Drobenka

  • 70 g mandlové mouky
  • 50 g třtinového/kokosového cukru
  • 40 g tuku typu Bio Alsan, máslo aj.


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, sodou, špetkou soli a odložíme stranou. 


V jiné míse pomocí metličky prošleháme cukr s řepkovým olejem a zakysanou kokosovou smetanou. K tekuté směsi přisypeme sypkou a zpracujeme v kompaktní hmotu. 


Těsto přendáme do dortové formy, poklademe omytým ovocem Na závěr posypeme drobenkou, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí v rukou. 


Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Necháme zcela vychladnout, a až poté krájíme. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)