Podlahy Stavíme - rekonstruujeme

Anhydritové podlahy jsou jasnou volbou pro podlahové vytápění

Jestliže jste se pustili do výstavby svého vlastního domu nebo rekonstruujete starší, tak určitě budete také řešit, jaké podlahy si pořídíte. Na výběr máte z betonu, nebo anhydritu. Záležet bude i na tom, jaké vytápění v domě budete mít. Pokud se totiž rozhodnete pro podlahové, pak anhydritové podlahy vyhrávají na celé čáře. Proč tomu tak je?

Co jsou to anhydritové podlahy

Základem každé podlahy je podlahový potěr. V současné době se ke slovu stále častěji dostává anhydrit, který vzniká z energosádrovce, což je síran vápenatý. Je výsledným produktem odsiřování spalin. Využívá se nejen ve stavebnictví, ale také v automobilovém průmyslu či zemědělství. Anhydrit je pouze jedna z částí anhydritové podlahy. Dále se při její výrobě používá písek a voda a chemická složka, která se podílí na lepším roztékání namíchané směsi.

Rovná podlaha beze spár

Asi největší výhodou lité podlahy z anhydritu je nivelace. Díky jejímu použití lze dosáhnout velmi snadno rovné podlahy beze spár. Protože má velmi dobrou tepelnou vodivost, lepší než beton, je vhodná pro podlahové vytápění. Méně zatíží konstrukci domu a má menší konstrukční tloušťku. Pokládka anhydritové podlahy není zdlouhavá a její schnutí je rychlejší než u betonu. Vyniká také svou pevností a odolností vůči mechanickému namáhání. Hodí se proto i do komerčních prostor, kde je předpoklad vyššího pohybu lidí.

Rychlost pokládky

Prakticky již na druhý den od pokládky je možné po ní chodit, čím se zrychlí výstavba domu. Během tuhnutí anhydritového podlahové potěru se smrštění omezuje na minimum. To má za následek menší množství trhlin a puklin, čím se zvyšuje stabilita a životnost této podlahy. Opatrnosti je třeba při namočení této podlahy, kdy dochází ke snížení její pevnosti. Stačí ji ale vysušit, aby se parametry vrátily na hodnoty před namočením.