Vůně čerstvě posekané trávy je ve skutečnosti nouzovým signálem!

grass

Pokud jste vyrostli v domě se zahradou, určitě to znáte: klasickou “trávovou“ vůni, když někdo sekal trávu. Ale co cítíme doopravdy? 

Varování pro ostatní rostliny 

Rostliny podle vědců „křičí“, když jsou napadeny, aby varovaly ostatní rostliny, že jsou v nebezpečí. Rostliny, které jsou často napadány, totiž produkují podobné chemické sloučeniny, i když nejsou příbuzné. Tím se mezi rostlinami vytváří jakýsi „univerzální jazyk“, aby se všechny mohly navzájem varovat. 

Za všechno může chemie 

Rostliny uvolňují řadu těkavých organických sloučenin nazývaných zkráceně GLV. Když jsou rostliny zraněny, ať už prostřednictvím zvířat, která se na nich pasou, sekáním nebo dokonce jen neúmyslně hrubým zacházením, tyto emise rostou jako šílené. Příval těchto látek způsobuje pár věcí. Některé z nich stimulují tvorbu nových buněk v místě poranění, takže se rychleji uzavírají. Jiné fungují jako antibiotika, která zabraňují bakteriální infekci a inhibují růst plísní. Některé zas urychlují produkci obranných sloučenin na nezraněných místech jako preventivní opevnění. Anebo reagují s jinými chemikáliemi, aby působily jako nouzové signály. 

Tísňové zvuky? 

Další způsob, jakým rostliny mohou vyjadřovat svůj stres z nebezpečí je ten, že vydávají vysokofrekvenční tísňový zvuk. Tým vědců testoval rostliny tabáku a rajčat tím, že je nezaléval a odřezával jim stonky. Poté zaznamenali svou odpověď mikrofonem, který byl od rostlin vzdálený deset centimetrů. V obou případech zjistili, že rostliny začaly vydávat ultrazvukové stresové signály mezi 20 a 100 kHz, které upozorňovaly na jejich utrpení ostatní rostliny v okolí. Podle studie zveřejněné v Live Science rozřezaný stonek rostliny tabáku za hodinu vyslal něco kolem 15 tísňových signálů a stonek rostliny rajčete jich vyslal dokonce 25! Existují také důkazy o tom, že rostliny dokážou reagovat na žvýkací zvuky, které vydávají housenky, když je jedí. Jakmile rostliny uslyší zvuky, automaticky reagují četnými obrannými mechanismy. 

Hlasitější než jsme si mysleli 

Skupina vědců ve svém příspěvku napsala, že tato zjištění mohou změnit způsob, jakým přemýšlíme o rostlinné říši, která byla považována za téměř tichou. Vědci shromáždili data, aby mohli předpovědět různou frekvenci zvuku, kterou mohou rostliny vydávat za jiných podmínek, jako je silný déšť nebo vítr. Věří, že poslech různých druhů zvuků, které vydávají rostliny, by mohl zemědělcům pomoci identifikovat jakýkoli potenciální problém s jejich plodinami. Je opravdu zajímavé, že něco tak zdánlivě bezvýznamného, jako je vůně trávy, může být produktem tak komplikovaného biologicko-chemického procesu.

Zdroj: mentalfloss.com, sciencetimes.com, Náhledový obrázek: Jahoo Clouseau z Pexels