Obviněná firma ‚podnikatele roku‘ vrátila dotaci 46 milionů. Žalobce rozšířil stíhání na další společnosti

Případ stíhání litovelské firmy Hopax se rozrůstá, policie rozšířila stíhání o další dvě firmy a dvě fyzické osoby, zjistil iROZHLAS.cz. „V podstatě pomohly původnímu obviněnému zajistit účetní doklady, faktury o dodání zboží, a ne vše se dělo tak, jak bylo na dokladech,“ řekl evropský pověřený žalobce Pavel Pukovec. Ten s Hopaxem mezi tím jedná o dohodě o vině a trestu, společnost totiž na začátku července dotaci státu vrátila. 

Olomouc/Lucemburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova litovelské haly firmy Hopax fotografii úřadu evropského žalobce odpovídá

Budova litovelské haly firmy Hopax fotografii úřadu evropského žalobce odpovídá | Foto: Tomáš Pika | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Nezbylo nám než zahájit trestní stíhání i vůči dalším osobám, a to pro pomoc k trestnému činu, respektive pomoc ke dvěma zločinům – poškození finančních zájmů EU a zločinu dotačního podvodu,“ pokračoval Pukovec. O jaké společnosti se jedná, ale s ohledem na mlčenlivost neuvedl.

Dotační podvod a škoda 45 milionů? Evropský žalobce obvinil firmu olomouckého ‚podnikatele roku‘

Číst článek

Případ litovelské společnosti Hopax, která měla podle policie navýšit ceny strojů a o jejímž stíhání informoval server iROZHLAS.cz už v březnu, se tak rozrůstá. Obvinění dalších dvou fyzických a dvou právnických osob ale není jediný posun.

Vedení firmy v minulých týdnech státu dotaci, která je podle policie problémová, vrátilo. Ministerstvu financí i průmyslu a obchodu zpět poslalo dohromady cca 46 milionů korun.

Nikola Morava z tiskového odboru resortu financí nechtěla sdělit podrobnosti. Pouze vysvětlila, proč část peněz šla právě na tento úřad, ačkoliv dotaci udělovalo ministerstvo průmyslu.

„Výdaje projektů spolufinancovaných z rozpočtu EU jsou standardně jednotlivými ministerstvy, která plní roli řídicích orgánů, předfinancovány ze státního rozpočtu a následně jsou do státního rozpočtu refundovány z prostředků EU vedených v tzv. Národním fondu, který je ve správě ministerstva financí,“ uvedla.

Pukovec přitom už dříve avizoval, že ve hře je dohoda o vině a trestu. „Původně stíhaný hlavní obviněný a hlavní právnická osoba projevily zájem o uzavření dohody o vině a trestu s tím, že se budou snažit nahradit škodu. Škoda byla minulý týden (na začátku července –  pozn. red.) kompletně uhrazena,“ uvedl nyní.

Redakce se s žádostí o komentář obrátila i na majitele a ředitele firmy Jozefa Pavlíka. Ten se ale nechtěl vyjádřit.

Navýšená cena?

Podle policie měla společnost v roce 2020 ministerstvu průmyslu a obchodu podat dvě žádosti o proplacení dotace v celkové výši 1,8 milionu eur, podle aktuálního kurzu zhruba 46 milionů korun. Peníze měla použít na financování nového technologického centra.

Dohoda o vině a trestu

Dohoda o vině a trestu je způsob ukončení trestního řízení na základě domluvy mezi státním zástupcem a obviněným. Obviněný předem slíbí, že se přizná k trestnému činu, a státní zástupce ho na oplátku obžaluje z méně závažného činu anebo navrhne citelně mírnější trest, protože se ušetří náklady na řízení. Dohodu pak musí schválit ještě soud.

„Ceny strojů, které si podezřelý objednal, byly nepravdivě navýšeny a k získání dalších peněz poskytl falešné a nesprávné doklady,“ napsal v lednu Úřad evropského veřejného žalobce v tiskové zprávě.

Resort vedený ministrem Jozefem Síkelou (za STAN) se ale tehdy k případu nechtěl vyjádřit a David Hluštík z jeho tiskového odboru pouze prozradil, že na pochybení přišli sami úředníci resortu: „Nesrovnalosti mezi nabídkami a skutečnými cenami byly objeveny při kontrole ze strany ministerstva průmyslu a obchodu.“

Obrana před podvodníky

Úřad evropského veřejného žalobce byl zřízen v roce 2017, teprve před necelými dvěma lety se o jeho existenci začalo mluvit také v českém veřejném prostoru. Server iROZHLAS.cz tehdy upozornil na to, že si převezme kauzu střetu zájmů bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Pokud náš úřad případ neodložil, nemohla ani NCOZ, říká žalobce v Lucemburku k šetření Babišova střetu

Číst článek

Případ tehdy začala řešit česká policie. Protože se ale jedná o unijní dotace a navíc vysoké částky, dohled si nad ním převzal právě žalobce v Lucemburku. A podobně v červnu 2021 skončilo dalších 60 případů týkajících se závažné hospodářské kriminality s dopadem na evropský rozpočet.

Před zahájením činnosti Úřadu evropského veřejného žalobce mohly vyšetřování trestných činů, které souvisely třeba s poškozením finančních zájmů Evropské unie, vést pouze vnitrostátní orgány. Ty ale měly pouze omezené možnosti, protože jejich pravomoci omezovaly hranice států.

V této oblasti úřadu Evropského veřejného žalobce předcházely další orgány, jako třeba Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), Agentura Evropské unie pro spolupráci v oblasti prosazování práva (Europol) a Agentura Evropské unie pro justiční spolupráci v trestních věcech (Eurojust). Ty ale, na rozdíl od úřadu Evropského veřejného žalobce, nemohou zahájit vyšetřování nebo vést trestní stíhání v členských státech.

Tereza Čemusová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme