Výroba munice v Rusku podle ministra mnohanásobně vzrostla

foto Zbraně, munice - ilustrační foto.

Moskva - Ruské zbrojovky nyní měsíčně vyrobí více munice, než loni za celý rok, prohlásil dnes ruský vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov podle agentury RIA Novosti.

Podobná tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

"Od začátku letošního roku je výroba mnoha typů zbraní, vojenské speciální techniky, mnohem vyšší, než za celý loňský rok. Pokud hovoříme o prostředcích ničení, dosahujeme úrovně (výroby), za které dodávky jen za jediný měsíc přesahují celkovou objednávku z loňského roku," řekl Manturov na poradě věnované fungování zbrojovek v Povolží.

Zdůraznil, že prakticky všechny zbrojovky, "až na vzácné výjimky", dodržují výrobní plány, které jsou ohledně termínů a objemů bezprecedentní. Jednotlivé výpadky jsou pak podle něj dostatečně rychle dohnány či nahrazeny analogickými výrobky.

Ministr současně tvrdil, že zbrojovky jen pro rostoucí výrobu nejžádanějších zbraní a munice potřebují dalších 16.000 kvalifikovaných pracovníků, hlavně dělníky, techniky a inženýry.

BBC na svém ruskojazyčném webu poznamenala, že nemůže nezávisle zjistit, do jaké míry ministrova tvrzení odpovídají skutečnosti. Ale podle odhadů západních ekonomů Rusko vydává na válku každý měsíc pět až šestkrát více než Ukrajina, a to i se zřetelem na veškerou vojenskou pomoc poskytovanou spojenci Kyjevu. Velení ukrajinských sil a vojenští experti nejednou upozorňovali, že na nejohroženějších úsecích fronty na každých deset výstřelů ruských děl může Ukrajina kvůli nedostatku munice odpovědět jen jedním, což způsobuje velké potíže při umlčování nepřátelského dělostřelectva a celkově výrazně zpomaluje ukrajinskou protiofenzívu. USA a evropské země prohlašují že jejich vlastní zásoby jsou kvůli pomoci Ukrajině značně vyčerpány a zvýšení výroby munice vyžaduje hodně času.

Naopak mluvčí velitelství jižního uskupení ukrajinských sil Natalija Humeňuková v sobotu v ukrajinské televizi prohlásila, že ukrajinské akce v ruském týlu způsobily, že ruská armáda začíná pociťovat nedostatek munice, a tím slábne i ruské ostřelování ukrajinských pozic, z 90 v předchozích dnech na pátečních 69.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 24. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď