V rámci Sculpture Line vzniknou přímo před zraky návštěvníků nové instalace

Tradiční sochařský projekt SCULPTURE LINE, který právě probíhá, nabídne Pražanům od tohoto týdne zajímavou podívanou. Návštěvníci budou moci sledovat vznik nových instalací, které budou tvořit umělci přímo na místě. Dvojice německých sochařů Martin Steinert a Johannes Pfeiffer, společně se svou kolegyní Anjou Luithle, k tomuto nevšednímu zážitku přidá ještě jeden v podobě workshopu, v rámci kterého se s návštěvníky podělí o své zkušenosti z oboru.

U Kongresového centra byla dnes instalována socha Anjy Luithle, kterou autorka nazvala Gilles. K návrhu této sochy vedla sochařku touha vyjádřit vlastní pocit, který v ní vytvářely intenzivní zprávy o všech světových katastrofách. Tato vnitřní nálada Anje připadala všudypřítomná. Gilles tak vyjadřuje osamělost a smutek lidské bytosti ze všeho, co se děje ve světě. Bezmocný postoj, vydání na milost a nemilost, vržení do světa klade nejhlubší otázky o smyslu života a existence člověka. Tajemství postavy spočívá v kombinaci její zdánlivé přítomnosti a skutečné nepřítomnosti – existuje nikdo v něm, avšak žádné tělo, žádné jméno, žádná individuální fyziognomie. „Gilles“ tak může být kdokoliv z nás.

Martin Steinert si pro letošní ročník připravil projekt, který nazval The Spiral. Průchozí dřevěná instalace, složená ze dvou částí a dosahující délky čtrnácti metrů, bude od začátku vznikat v “přímém přenosu”, jak je u Martina Steinerta zvykem. Svá díla rád tvoří veřejně, obvykle po dobu 14 dnů, kdy je možné sledovat celý umělecký proces. Stejně tak tomu bude i v Praze, na severní terase Kongresového centra.

Johannes Pfeiffer sází ve své umělecké tvořivosti zcela na pocity. Místo pro svou sochu vybere na poslední chvíli při obhlídce míst Prahy. Finální rozhodnutí, kde jeho instalace vznikne, bude zveřejněno na sociálních sítích Sculpture Line.

Umělecké procesy doplní 27. července nevšední doprovodný program. Pro zájemce je připraven workshop s celou trojicí německých sochařů, na kterém se podělí o své umělecké zkušenosti a knowhow. Na workshop, který se uskuteční v Kongresovém centru Praha, je nutné si předem rezervovat místo na emailu info@sculptureline.cz

Po workshopu je od 17:30 hodin připravena komentovaná prohlídka aktuálních děl Sculpture Line za účasti autorů Pavla Opočenského, Antonína Kašpara a Václava Fialy.

Projekt byl podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.

Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů je k dispozici na www.sculptureline.cz a na sociálních sítích FACEBOOK a INSTAGRAM. #scupltureline

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-výtvarné-sochy-Art Lines

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.