Svatá Zdislava – patronka litoměřické diecéze i Libereckého kraje je pevně spjata s krajem pod Ještědem

19. červenec 2023

Hrad přestavěný na zámek s názvem Lemberk ležící u Jablonného v Podještědí je spojen s jednou z největších ženských osobností našich dějin – svatou Zdislavou. Zdislavu z Lemberka prohlásil v roce 1995 za blahoslavenou papež Jan Pavel II. Je patronkou litoměřické diecéze i Libereckého kraje.

Šlechtična Zdislava se narodila okolo roku 1220. Své dětství prožila na otcovských sídlech v Křižanově, Veveří a Brně, kde jí byla poskytnuta všestranná výchova. Její zámožní a vzdělaní rodiče, brněnský purkrabí Přibyslav z Křižanova a Sibyla původem ze Sicílie, měli ke katolické církvi vřelý vztah. Kromě Zdislavy se jim narodily ještě další čtyři děti.

Krátce po patnáctém roce věku se Zdislava provdala za Havla z rodu Markvarticů, rytíře a pána na hradě Lemberku. Tam se také odstěhovala.

Havel byl blízkým důvěrníkem krále Václava I. a se Zdislavou měl čtyři potomky. Jeho manželka plnila společenské povinnosti šlechtičny, ale současně žila jako světice pomáhající chudým a nemocným.  

V Jablonném založila se svým manželem špitál a postavila chrám svatého Vavřince s klášterem pro dominikány. V Turnově také kostel a dominikánský klášter.

Podle některých pramenů uměla uzdravovat nemocné. Dalimilova kronika dokonce uvádí, že vzkřísila pět mrtvých a slepcům navracela zrak.

Podle antropologů zemřela Zdislava ve 33 letech. Spekulace o jejím úmrtí na tuberkulózu z ostatků prokázány nebyly. O jejím životě byl v roce 1994 natočen film V erbu lvice.

autor: Milan Knotek
Spustit audio