Moravou putují Římané v plné polní, Expedice Caligae má ověřit obuv legií

foto Moravou putují Římané v plné polní. Expedice Caligae experimentálních archeologů z Hradecka má ověřit obuv legií. Urazí 50 km, cílem je Mušov.

Brno/Všestary (Hradecko) - Na jižní Moravě se koná třídenní Expedice Caligae. Začala dnes a má za cíl vyzkoušet římskou obuv s plnou polní římské výstroje na zádech. Osm mužů v dobové výstroji a výzbroji má ověřit také průchodnost terénem mezi dvěma archeologickými lokalitami, a to římským pochodovým táborem v Brně-Modřicéch a vojenskou římskou základnou na Hradisku u Mušova. Tyto lokality jsou od sebe vzdáleny 50 km, řekl organizátor expedice, archeolog Martin Týfa z Archeoparku pravěku Všestary na Královéhradecku. Na akci se podílí kromě všestarského archeoparku také Archeologický ústav AV ČR Brno a Návštěvnické centrum Mušov - Brána do Římské říše.

"Zkoušíme jestli tato obuv vydrží v maximálním zápřahu při přesunu terénem 50 kilometrů. Zatím se držíme, boty jsou dobré, uvidíme v dalších dnech. Pokud se osvědčí, příští rok podnikneme dvojnásobnou trasu do rakouského Carnunta, odkud kdysi dávno Římané vyráželi na naše území," řekl ČTK Týfa.

Carnuntum bylo významné město římského severního pohraničí, metropole provincie Horní Panonie. Dnes je to známá rakouská archeologická lokalita z dob římské říše.

Dnes a v úterý chtějí denně urazit okolo 20 kilometrů, ve středu posledních deset kilometrů. "Trasu jsem dával dohromady asi tři měsíce, vybíral jsem ji podle toho, abychom se vyhnuli asfaltu a betonu. Nejdeme podél silnic, ale po polních cestách," řekl ČTK Týfa. Podle něj jejich trasa protíná i koridor, o kterém se archeologové domnívají, že jím Římané před 2000 lety pronikali na území dnešní ČR.

Součástí výzbroje každého z účastníků expedice je například přilba, meč, štít, dýka, ale i deka, kožešina, kožený vak a jídlo na jeden den. "Celková váha výstroje pro jednoho je mezi 20 až 40 kilogramy, moje váží 35 kilogramů," řekl Týfa.

Moravou putují Římané v plné polní. Expedice Caligae experimentálních archeologů z Hradecka má ověřit obuv legií. Urazí 50 km, cílem je Mušov. Osm členů expedice není náhoda, takový počet v legii tvořil základní jednotku tzv. contubernium. Caligae jsou římské vojenské sandály, kterých se v letech markomanských válek na území dnešního Česka unosily tisíce, uvedli organizátoři expedice. Archeologové jejich kovové součásti - železné hřebíčky, jimiž byly podrážky sandálů pobity - nacházejí poměrně často.

Součástí experimentu je také dokumentování opotřebení obuvi, které se opakuje každých pět kilometrů. "Sledujeme také to, jestli nevypadávají z bot železné cvočky," řekl ČTK Týfa.

Expedice Caligae byla poprvé představena o víkendu v Archeoparku pravěku Všestary na akci nazvané Dny živé archeologie tématicky zaměřené na Kelty a Římany. Experimentální archeologové ze Všestar se proslavili hlavně expedicemi Monoxylon, tento měsíc se vrátili ze čtvrté v pořadí. Expedice Monoxylon IV spočívala v přeplutí Egejského moře v replice pravěkého člunu vydlabaném z jednoho kusu kmene. Jedním z hlavních poznatků expedice Monoxylon IV je potvrzení možnosti námořní plavby v dlabaném člunu včetně přepravy nákladu před 9000 lety. Expedice skončila 12. července po 17 dnech plavby a překonání 500 kilometrů napříč Egejským mořem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď