Čínské město mladých Čcheng-tu se připravuje na Světovou univerziádu

Za čtyři dny bude v Čcheng-tu v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan zahájen 31. ročník Světových univerzitních her FISU. Akce, která se koná každé dva roky a je určena pro elitní světové studentské sportovce, dobře zapadá do města, kterému se přezdívá »město mladých«.

Počet obyvatel Čcheng-tu ve věku od 14 do 45 let přesahuje 9,6 milionu, což představuje více než 45 % obyvatel města, a je tak jedním z nejživějších měst v Číně. Očekává se, že nadcházející univerziáda vnese do tohoto historického města ještě více vitality.

Mladé a živé město

Na rušné a rušné ulici v Čcheng-tu pracuje 28letý Čang S‘-jüjako dobrovolník zajišťující pomoc turistům při přepravě na univerziádě.

V roce 2017 se píseň s názvem »Čcheng-tu« stala v Číně národním hitem. Ve stejném roce byl Čang přijat na postgraduální studium informatiky na S‘-čchuanské univerzitě. Po ukončení studia se rozhodl usadit ve městě.

Stejně jako Čang si stále více čerstvých absolventů hledajících práci vybírá Čcheng-tu jako nejlepší destinaci nejen kvůli kariérním vyhlídkám, ale také kvůli zdravé rovnováze mezi životem a prací ve městě.

Čcheng-tu se může pochlubit největším počtem čajoven v Číně. Jsou rozesety po celém městě a nabízejí mnohem víc než jen čaj. Slouží jako místo k odpočinku a společenským aktivitám.

»Čajovny mě opravdu baví,« říká 37letý Čchen S‘, zakladatel technologického start-upu Beidou Zhixun. »Rychlé pracovní tempo se dá dobře vyvážit kvalitním životem.«

Chlapci se účastní fotbalového tréninku ve sportovním parku Čcheng-tu CDT ve městě Čcheng-tu v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan, 21. července 2023. FOTO – Xinhua/Yang Jin

Spolu s nárůstem počtu mladých lidí roste i nadšení pro sport.

Wang Tung-kuo, provozní manažer sportovního parku CDT v Čcheng-tu, uvedl, že jejich kurty a hřiště jsou stále obsazené.

»O naše sportoviště je velký zájem, každý den se konají zápasy fotbalové ligy. Moderní sportovní události se obvykle odehrávají o víkendech, kdy si všichni užívají sportovní pohodu,« řekl Wang.

Mezinárodní vize

Čcheng-tu není pořádání mezinárodních sportovních akcí cizí. Toto megaměsto s více než 20 miliony obyvatel hostilo v roce 2019 Světové policejní a hasičské hry a v roce 2022 mistrovství světa družstev ve stolním tenisu. V roce 2025 bude hostit také Světové hry.

V nadcházejících dnech se sem sjede více než 10 000 studentů, sportovců a funkcionářů z domova i ze zahraničí a očekává se, že Čcheng-tu zaujme světovou mládež svou rozmanitou kulturou.

Turisté s pandími čelenkami se fotografují na výzkumné základně pro chov pand velkých v Čcheng-tu v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan, 22. března 2023. FOTO – Xinhua/Xu Bingjie

»Sportovci, kteří se zúčastní 31. světových letních univerzitních her, se v Čcheng-tu setkají s jedinečným zážitkem,« řekl Reynold Aid, úřadující prezident Mezinárodní federace univerzitního sportu (FISU).

»Nejde jen o sportovní klání, ale o příležitost ponořit se do vzdělávacích a výzkumných aktivit v Čcheng-tu a vychutnat si podmanivou kulturu města.«

Tento názor sdílí i Oliver Jones, Brit, který se se svou čínskou manželkou seznámil během jejich studijního pobytu v Austrálii. Před šesti lety ji Jones následoval zpět do jejího rodného města Čcheng-tu a poté se vzali.

Jones nyní působí jako zahraniční dobrovolník v Mezinárodním komunitním centru Tchung-c‘-lin, kde má na starosti vytváření obsahu pro sociální média.

Brit Oliver Jones (druhý zprava) dává lekci angličtiny svým sousedům v mezinárodním komunitním centru Tchung-c‘-lin v Čcheng-tu v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan, 13. července 2023. FOTO – Xinhua

Prostřednictvím krátkých videí Jones představuje poklady Čcheng-tu od pand velkých přes čajovny až po lahodné pochoutky.

»Chci zahraničním přátelům ukázat podstatu Číny a dát světu vědět o kráse a lahodných chutích Čcheng-tu,« komentoval Jones.

V očích Kelly Barbosa De Arrudové, styčné tiskové mluvčí brazilské delegace, toto město s více než dvoutisíciletou historií vyzařuje mladistvost a ztělesňuje mezinárodní atmosféru.

Členové brazilské delegace pózují pro společnou fotografii po příletu na mezinárodní letiště Čcheng-tu Tchien-fu v Čcheng-tu v jihozápadní čínské provincii S‘-čchuan, 17. července 2023. FOTO – Xinhua/Xu Bingjie

»Už na letišti je cítit modernost Čcheng-tu, které je ideálním místem pro pořádání velkých sportovních akcí,« řekla Kellyová po pondělním příletu do Čcheng-tu.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy