Děti nesmí ve školách hladovět. Kraj opět vypsal dotaci na obědy do škol
Na školní obědy některým rodinám rozpočet nestačí. Pomáhá kraj. Ilustrační foto: ZŠ a MŠ Ruská
Most

Mostecko – Obědy do škol, tak se jmenuje projekt, který financuje obědy pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin, na který Ústecký kraj přispívá školám. Do projektu se pravidelně zapojují děti jak v Litvínově, tak v Mostě.

Z Litvínovských škol, a to základních i mateřských, nejvíce dotaci na obědy čerpá ZŠ a MŠ Litvínov-Janov, dále základní škola v Ruské ulici a několik dětí také například v základní škole v Litvínově-Hamru. Litvínovské školy se do dotačního programu zapojily poprvé ve školním roce 2021/2022, možnosti využily i loni a letos opět budou městskému úřadu hlásit, kolik dětí do programu vytipovaly. „Počty podpořených dětí se samozřejmě v daném období měnily i podle situace v rodinách. Celkově se podpora financování stravování v předchozím školním roce týkala v Litvínově 262 dětí ve školách zřizovaných městem," uvedl mluvčí Petr Lenc. „Jsem ráda, že tato možnost tu pro děti je. Viděli jsme mnoho dětí, které byly každý den bez svačiny i oběda a jsem ráda, že se nikdo na nikoho nedívá přes prsty, když o tuto pomoc rodič požádá, nebo když naopak osloví učitel rodinu, aby jim o této možnosti řekl," řekla redaktorovi Českého rozhlasu místostarostka Květuše Hellmichová.

V Mostě se do projektu Obědy do škol pravidelně zapojuje Základní škola ve Zlatnické ulici v Mostě-Chanově, a to už od školního roku 2020/2021. Pro následující školní rok město Most předpokládá, že na dotované obědy bude mít nárok cca 110 až 130 dětí spadajících do cílové skupiny. „V projektu byli v minulém školním roce zapojeni téměř všichni žáci 1. stupně a děti z přípravné třídy, jejichž rodiny jsou ohroženy chudobou či se ocitly v nepříznivé finanční situaci. Pro školu je velmi důležité, že děti obědy dostanou, protože zůstávají po vyučování ve školní družině či na doučování, a tráví tak smysluplně svůj volný čas," podotkla náměstkyně primátora Markéta Stará. 

O finanční podporu na obědy pro některé žáky žádají i další školy, ty se ale zapojují do programu společnosti Women for Women. Na tu se s žádostí o podporu pro vybrané děti obrátila také zřizovatelka soukromé waldorfské školy Jeřabinka v Litvínově Zuzana Štěpánová: „Když jsme potřebovali zajistit některým dětem dotaci na obědy, kraj měl tehdy vyhlášen stop stav a nové žadatele nepřibíral, proto jsme se obrátili na organizaci Women for Women, která zareagovala hned a můžeme dle potřeby žádost doplňovat."

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru