Jízdenková kauza: Babákové a Michalovi přiznal soud 200 000 korun jako odškodnění

Advokátka Karolína Babáková dostane od státu 200 000 korun jako odškodnění nemajetkové újmy, kterou jí způsobilo trestní stíhání v takzvané jízdenkové kauze pražského dopravního podniku. V úterý o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze. Kolegovi Babákové, bývalému advokátovi Davidovi Michalovi, přiznaly soudy stejnou částku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný David Michal a jeho advokátka Karolína Babáková u Městského soudu v Praze, 23. dubna 2018.

Obžalovaný David Michal a jeho advokátka Karolína Babáková u Městského soudu v Praze, 23. dubna 2018. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Babáková i Michal se žalobou původně domáhali každý dvou milionů korun. Své požadavky vzali částečně zpět, protože ministerstvo spravedlnosti následně vypořádalo jejich nároky na náhradu majetkové škody.

Právník Michal a podnikatel Überall podali ústavní stížnost. Byli odsouzeni za daňové úniky

Číst článek

Obvodní soud jim poté každému přiznal za nemajetkovou újmu 200 000 korun a zbylým finančním požadavkům ani žádosti o zveřejnění omluvy v celostátním deníku nevyhověl. Babáková se proti rozhodnutí odvolala, avšak neuspěla.

„Odvolací soud s přihlédnutím ke srovnatelným případům dospěl k závěru, že přiznaná částka 200 000 korun je zcela přiměřená všem zákonným kritériím,“ konstatovala soudkyně Jana Knotková.

Obžaloba v jízdenkové kauze tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro pražský dopravní podnik končilo přes zahraniční firmy u bývalého šéfa podniku Martina Dvořáka a lobbisty Ivo Rittiga a že z podniku bylo vyvedeno přes 450 milionů korun.

Rittigovi právníci včetně Babákové a Michala mu podle státního zástupce pomáhali tyto peníze legalizovat. Tvrzení obžaloby se ale nepodařilo prokázat a justice v září 2021 pravomocně osvobodila všechny obžalované.

Ústavní soud odmítl stížnost právníka Michala v první větvi kauzy Homolka. Podmínka a pokuta platí

Číst článek

Ministerstvo spravedlnosti se následně loni v říjnu Babákové na svém webu veřejně omluvilo za nezákonné stíhání, za nemajetkovou újmu a „za těžko odčinitelné následky, ke kterým v důsledku nezákonného trestního stíhání došlo v jejím osobním, profesním a společenském životě“.

Omluvilo se i některým dalším z 12 obžalovaných. Dvořákovi soud podle dřívějších informací médií přiznal odškodné přes 900 000 korun.

Právník Michal byl dvakrát pravomocně odsouzen v jiných kauzách – v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami Nemocnice Na Homolce a za krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách. Dostal souhrnný šestiletý trest vězení.

Bývalý advokát figuroval společně s Rittigem také v kauze petrochemické firmy Oleo Chemical a v případu údajného vyzrazení utajované zprávy BIS, obě tato stíhání ale skončila jeho osvobozením.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme