Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Muže soudí za týrání družky, podle obžaloby jí přeřezal šlachy na nohou

Česko

  11:06
Krajský soud v Olomouci začal projednávat případ muže ze Šumperska, který čelí obžalobě z týrání družky a ublížení na zdraví. Podle spisu ženu dva roky bil, tahal za vlasy a zakazoval jí, aby si došla na toaletu.

„Muž je obžalovaný z týraní osoby a závažného ublížení na zdraví. Poškozenou měl od roku 2020 do roku 2022 opakovaně bít, fackovat, tahat za vlasy, nedovolovat jí chodit na toaletu či zdravit známé,“ popsala státní zástupkyně Michaela Šoková.

„Muž je obžalován z týrání osoby žijící ve společném obydlí a z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Hrozí mu až osm let vězení,“ uvedla žalobkyně.

Podle ní žena musela čelit kromě vulgárního nadávání i fyzickému napadání. „Přeřezal jí šlachy na nártech, při dalších útocích utrpěla žena zhmoždění lebky i deformaci ušních boltců,“ uvedla žalobkyně s tím, že poškozená nyní trpí syndromem týrané ženy.

Obžalovaný podle spisu omezoval ženiny styky s rodinou. „Ostříhal jí i vlasy,“ uvedla obžaloba.

V roce 2020 ji třikrát napadl tak, že skončila v nemocnici. První napadení se odehrálo v březnu, kdy začal ženě, která chtěla z domova odejít, řezat nárty přes obuté kozačky.

„Způsobil jí řezné rány s přeříznutím šlachy a tepny, poškozená musela na operaci a na obou nohách měla poté sádry,“ uvedla žalobkyně.

Na konci července jí začal vulgárně nadávat, povalil ji na zem a kopal do hlavy z boku do uší. Po útoku měla obě uši oteklé a zalité krví, utrpěla zhmoždění lebky a hrudníku a deformace ušních boltců.

V listopadu na ni podle obžaloby zaútočil ve chvíli, kdy se procházela se svou kamarádkou. „V té chvíli se objevil obviněný, nadával jí, tloukl pěstmi do obličeje, povalil ji a kopal do žeber. Poškozená skončila na ošetření v nemocnici, utrpěla tržnou ránu pravého obočí,“ dodala žalobkyně.

Žena trpí posttraumatickým syndromem

Obžalovaný tvrdí, že ženě nohy nepořezal. „Tak se to nestalo, přece by u toho jen tak nestála? Navíc ani neměla žádné kožené boty, nikdy se nenašly,“ hájil se obžalovaný. „Podle obžaloby jsem je měl schovat, proč bych ale tedy neschoval i nůž, který je mnohem podstatnější?“ namítal muž.

Soudu tvrdil, že si družka zranění nohy způsobila sama. „Seděli jsme doma v obýváku i s mojí dcerou. Koukali jsme se na televizi, poškozená odešla a vrátila se už se zraněním. Řekla, že spadla na půdě. Svedla to na mě, protože se bála, aby ji nezavřeli na psychiatrii kvůli sebepoškozování, už dřív totiž měla problémy s léky,“ vysvětloval obžalovaný.

U soudu také dnes zaznělo, že poškozená žena se nemohla hlavního líčení zúčastnit, protože je už rok a půl je ve velmi špatném psychickém stavu. Byť se ze začátku jevil její stav jako postupně se zlepšující, není tomu tak. Má silný posttraumatický syndrom.

Obžalovaný všechna obvinění odmítá. Uši si prý žena poranila tak, že společně řezali strom. Před soudem se hájil i tím, že se o ženu po celou dobu staral. Připustil vulgární nadávání, na vině byl podle něj většinou alkohol.

Z vězení do vězení

Muž má za sebou bohatou trestní minulost, na kontě má deset záznamů, podle soudce svou vinu vždy popíral.

Do jednací místnosti byl dnes předveden z výkonu trestu. V roce 2016 byl totiž soudem v Šumperku odsouzen mimo jiné pro pokus o těžké ublížení na zdraví ke třem letům vězení, odkud byl podmíněně propuštěn v květnu 2018.

Do vězení se vrátil letos v březnu, odpykává si zde zbytek předcházejícího trestu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!