Litvínov navázal spolupráci s tvůrci graffiti. Ti teď zdobí město murály

25. červenec 2023 10:41

Město Litvínov má své první dvě velkoplošné nástěnné malby, takzvané murály. Vznikly pod rukama výtvarníků v rámci festivalu Carola art session. Další malby jsou pak na menších stěnách v okrajových částech města.

Vše před třemi lety odstartoval Ghetto fest na litvínovském sídlišti Janov. Právě tam se graffiti výtvarníci sešli v Litvínově poprvé.

„Vzniklo to v momentě, kdy si kluci, co dělají graffiti, pronajali místnost, ve které si vytvořili ateliér. Ti pak s námi začali spolupracovat při realizaci prvního Ghetto festivalu – tehdy se pomalovala první zeď,“ popisuje vznik graffiti festivalu Carola Art Session v Litvínově majitel tamního sousedského domu Libuše a zakladatel Ghetto festivalu Petr Globočník ze spolku My Litvínov.

První dva ročníky se nesly ve znamení malování na zdech na sídlišti Janov, které je největší sociálně vyloučenou lokalitou v Česku. Graffiti se souhlasem města vytvářela tamní komunita sprejerů.

Letos ale festival opustil území problémového sídliště. „Chtěli jsme udělat něco většího, neobvyklého. A chtěli jsme to udělat mezinárodní – nakonec přijelo asi 30 umělců – z Česka i z Německa. Tři plochy, na které se malovalo, jsou už oficiálně sjednány jako legální zdi, u těch ostatních to bylo složitější – muselo se to řešit přes e-maily se soukromými majiteli. Ti mi vyšli vstříc,“ popisuje výtvarník Filip Ungr, zakladatel Carola Art Session.

Litvínov zdobí první murály

Filip Ungr byl jedním ze tří výtvarníků, kteří tři měsíce tvořili obří murály na stěnách Podkrušnohorské polikliniky v Litvínově. Na jedné ze stěn je patron Litvínova svatý Michael archanděl bojující se zlem, na druhé straně pak je mezinárodní znak lékařů – Aeskulapova hůl obtočená hadem.

Počáteční nedůvěru města, které plochy uvolnilo pro vznik murálů, vystřídalo podle místostarostky Litvínova Květuše Hellmichové z SNK ED nadšení.

„My jsme si nejdřív říkali, že to bude velký problém, protože jsme už všichni asi generačně někde jinde, než ti kluci. Fakt jsme se toho báli – kdybyste se mě zeptal před rokem, řekla bych vám, že to v žádném případě nechci. Nakonec se nám to ale začalo líbit – řekli jsme si, že to zkusíme, že je potřeba jim dát šanci,“ shrnuje Květuše Hellmichová.

Litvínov poskytl Podkrušnohorské poliklinice 300 000 korun na nákup barev a opravu fasády.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související