Krušnomana vyhráli Dubcová a „omylem“ i Cmunt

Krušnomana vyhráli Dubcová a „omylem“ i Cmunt

Tohle vítězství přineslo jen smutek a lítost. První místo a maximální počet bodů do Českého poháru v terénním triatlonu si na závodu Krušnoman Cross Triathlon Most připsal Petr Cmunt, který „ukradl“ triumf Janu Šnebergergovi. V závodě žen se v neděli 23. července radovala Jana Dubcová.

Ve výsledkové listině závodu Krušnoman Cross Triathlon Most najdete na první pozici jméno Petra Cmunta, na stupních vítězů stál ovšem nejvýše Jan Šneberger. Jak je to možné?

Třetí letošní závod Českého poháru v terénním triatlonu měl totiž velmi netradiční průběh. Po 400 m plavání v jezeře Matylda šel jako první z vody Jakub Langhammer. Při 15km cyklistice, která zavedla triatlonisty na vrchol Ressl, se ovšem dostal na první pozici Jan Šneberger. Na druhé místo se propracoval Petr Cmunt. V tomto pořadí vstupovali také do 6km běhu, při kterém vybíhali na strmé stoupání k hradu Hněvín.

„Nejblíž jsem se ke Šnébovi přiblížil asi na rozdíl 15 vteřin. Pak se mi ale při seběhu zpátky k cíli začal zase vzdalovat. A dole na rovině už měl náskok nějakých dvou set metrů. Pár stovek metrů před cílem ale trochu zazmatkoval a nevěděl, kudy má běžet, protože tam bylo hrazení po dětských závodech. Doběhl jsem ho a přišli i další lidé, kteří nám ukázali cestu do cíle. Řekl jsem Honzovi, ať běží, že si vítězství zaslouží a nemusí se bát, že ho předběhnu,“ vyprávěl Petr Cmunt. „Pak jsme dobíhali do cíle, kde jsem měl rodinu, povzbuzovali mě a já najednou zapomněl, co jsem mu slíbil. Úplně mi vypnula hlava. Zrychlil jsem a předběhl ho. Pak mi došlo, jakou dělám chybu, snažil jsem se zastavit, ale už jsem došlápl do cíle. Omylem jsem vyhrál,“ dodal nešťastně.

Svou chybu si rychle uvědomil. Na její nápravu ale bylo pozdě. „Chtěl jsem se vzdát vítězství, řešil jsem nějakou možnou penalizaci, ale v pohárovém závodě nic takového nejde. Pak mi to bylo hrozně líto, úplně jsem se sesypal. Honza za mnou po chvíli přišel a ještě mě utěšoval. On je frajer. Zasloužil si vyhrát,“ dodal Cmunt.

Pohárového vítězství se vzdát nemohl, ale své místo na stupních vítězů přenechal Šnebergerovi, stejně tak i prize money za první místo. Na stupně vítězů je doprovodil Tomáš Strnad, loňský vítěz tentokrát obsadil třetí místo.

Závod žen také přinesl zajímavé drama, i když v cílové rovince už nebylo o vítězce pochyb. Plaveckou část zvládla nejlépe Barbora Stupková. Jana Dubcová vybíhala na břeh jako šestá. „Tady bylo plavání kratší, proto moje ztráta tentokrát nebyla tak velká. Hned na prvních třech kilometrech jsem sjela většinu holek,“ vyprávěla Dubcová. „Když jsem přijížděla do depa, moderátor hlásil, že jsem druhá s minutovou ztrátou na Štěpánku Bisovou. Při výběhu na Hněvín se mi dařilo držet dobré tempo. Seběh pak byl technicky náročný, což mám ráda, a Štěpánku se mi v něm podařilo předstihnout. Pak už jsem si náskok držela až do cíle,“ popsala Dubcová, která si triatlonovou sezonu jen o týden dřív zpestřila druhým místem na prestižním bikerském závodě Salzkammergut Trophy.

Druhé místo patří stejně jako na minulém pohárovém závodě Bisové. Třetí příčku obsadila Kateřina Ježková.

Český pohár v terénním triatlonu bude pokračovat prestižním prachatickým závodem XTERRA CZECH, který se uskuteční 11.-13. srpna. 

Výsledky

Krušnoman Cross Triathlon Most, 22. července 2023

Muži: 1. Petr Cmunt 1:13:30, 2. Jan Šneberger 1:13:32, 3. Tomáš Strnad 1:14:36

Ženy: 1. Jana Dubcová 1:23:25, 2. Štěpánka Bisová 1:24:58, 3. Kateřina Ježková 1:29:34

Kompletní výsledky najdete zde.