Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejlepší sport je káva a dort

Od malička jsem se babičce pletla pod nohama v kuchyni. Moje babička Vlasta byla vynikající kuchařka a její dezerty byly prostě lahodné. Jsem vděčná za to, že jdu v jejích stopách a vaření a pečení mě naplňuje stejně jako jí.

Rumové pralinky, domácí kakao, ořechový řez na plech, pudinkový krém, kávový krém, vanilkový krém, domácí koblížky, tak voní moje vzpomínka na dětství u mojí babičky, která žila v Liberci v ulici na Bídě. 

Často jsem k babičce jezdila na návštěvu. Moje babička byla dáma každým coulem. Nosila ještě jako v dřívějších dobách stahovací podvazkový pás, punčochy, spodničku. Když šla do města brala si klobouk, klipsny ( náušnice na klipy ), sukni pod kolena, halenku, psaníčko, lodičky. Rty si malovala oranžovou rtěnkou a líčila se tvářenkou. Voněla svojí vůní. Používala jediný krém od značky Ryor a jeho vůni si pamatuji do dnes. 

Babička pracovala jako kuchařka ve školce, když vařila doma, vždy jsem se na její jídla ohromně těšila. Nevím, zda to bylo tou podstivostí a láskou s jakou je připravovala, ale vždy byla báječná.

Po obědě nesměl chybět pišingr ( dezert ). 

Pokud šlo o narozeniny, vždy to byl klasický korpus s pudinkovým krémem zdobený pralinkami a vlnkami z krému. Někdy byl korpus prolitý citronovým rozvarem a čokoládovým krémem, jindy zas byl s kávovým krémem a čokoládovým zdobením, ale vždy výtečný a servírovaný na velkém skleněném podnosu, který měl ve svém středu vybroušenou hvězdu. 

Kdo by si pomyslel, že se dostanu k pečení i v profesním životě? Já tedy rozhodně ne, ale hodně jsem se v tomto směru vzhlédla. Nastoupila jsem jako recepční u nás v horském městě, kde se v prvorepublikové vile nacházelo wellness, kosmetika, masáže, pedikúra, cvičení, kavárna. 

Pracovala jsem zde asi rok, než za mnou přišly holky z kuchyně, zda bych jim tam nechtěla začít pomáhat, že se snaží kavárnu rozběhnout a že by to mohlo být fajn. Kývla jsem. Byl nás tam tým asi 5. holek, žen. Koncept byl kavárna a vegetariánská, zdravá strava. Nejdříve jsme začaly polévkami a pomazánkami na žitném chlebu, později jsme přešly i na zdravá jídla a podávaly jsme obědová menu. Co mi nejvíce chutnalo byl burger z dýně Hokaido, Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a balsamicem, polévka za mě určitě nejlepší byla z červené čočky a curry. kdybych si měla vybrat nejlepší dezert. který jsme dělaly byl by to určitě Brusinkový dort s korpusem z vlašských ořechů a hromadou šlehačky. 

Byla to práce, která mě ohromně bavila i když to občas bylo fyzicky i psychicky náročné, ale měla jsem to tam opravdu ráda. Odešla jsem, až když jsem zjistila, že čekám syna. 

Když se Theo narodil, tak jsem se po čase začala k pečení zase vracet, moc mi to chybělo a tak jsem pekla pro sousedky, pro děti na oslavy, pro kadeřnici, pro lidi kterým se moje práce líbila. 

Po přestěhování za Slavkov jsem pekla i pro báječnou ženu Evičku do vinotéky, tam jsem se po delší době mohla opět realizovat a za to jsem moc vděčná. Ten pocit, když člověk ví, jak moc lidem chutná je hnací motor i pro mě a myslím si, že i pro mojí babičku to kdysi tak bylo. 

Jednou bych si ráda otevřela svojí vysněnou malou kavárnu se čtyřmi býlími stolky, s velkou reklamou na zdi, s nádhernou pultovou vitrínou, kde budou lidé každé ráno nacházet cheesecake, dorty, skleničkové dezerty. V druhé vitríně domácí pomazánky na žitném chlebu, zdobené čerstvými lístky salátů, wrapy, obložené bagetky. Místo, kde bude klidná atmosféra s tlumenou jazzovou hudbou. Kde budou k dostání domácí limonády s vlastnoručně vyráběných sirupů, domácí vafle, vejce do skla s parmesanem a opečeným žitným chlebem s kostičkou másla a freshem z pomerančů a grepů, kde se budou nabízet prémiové čaje. Kde si večer lidé posedí nad sklenkou dobrého vína a romantickou atmosféru navodí svíčky a zavěšená světýlka, vůně květin v místnosti.

Místo, kde se budou scházet lidé, kteří mají rádi své místo na pohodu. 

 

Tak třeba někdy na shledanou v Cake Therapy na Vysočině. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Linda Vítová | úterý 25.7.2023 18:03 | karma článku: 13,56 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Linda Vítová

Koupili jsme dům

Takové to hnízdo, které si pro rodinu člověk vybírá ne na týden, měsíc, ale na celý život. Kouzelný domek v malebné vesnici na Vysočině. V životě platí "Nedej na první dojem".

19.7.2023 v 10:41 | Karma: 22,82 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ostatní

Linda Vítová

Jsi vším, co jsi mi vzal.

Někdy, když je chvíli čas a nebo mě napadne své pocity napsat na papír se z té chvíle stane moje zahloubaná hodinka, tím, že píši dokážu samu sebe rozebrat a někdy se i zadaří a je z toho pár vět, které uleví od toho co trápí.

18.7.2023 v 13:30 | Karma: 12,74 | Přečteno: 415x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadili proti davu plyn i vodním dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

  • Počet článků 3
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 453x
Holka od šanonu někdy od trouby a máma od rodiny, kterou baví život a láska. Miluji přírodu. Ráda peču dorty pro radost.

Seznam rubrik