Školní rok už začal… školáci, hoďte se do klidu, jde o čápy!

Čápům začal „školní rok“. Foto: Jiří Sviečka
ZLÍNSKO - Děti školou momentálně nepovinné mohou být v absolutním klidu. Nebojte, báječné prázdniny teprve načaly druhou třetinu, ovšem jsou mezi námi tací, pěkně opeření, kterým začala nejdůležitější část jejich "školního roku." Ano, ano, jde o čápy, kteří se pod dozorem rodičů učí to úplně nezbytné. Mají výuku létání.

„Nejdříve na hnízdě, jde o úplně první máchání křídly, postupně si je rodič berou na dohled i mimo hnízdo, jejich učenlivost je úžasná a za pár dnů nejvíce týdnů se už společně objeví třeba na poli, kde je k mání potrava,“ popisuje amatérský ornitolog naprosto profesionálních kvalit Jiří Sviečka z Biskupic na Zlínsku.

Ten si letos dal za úkol okroužkovat mladé čápy v okolí. Vždy to znamená pomoc spřízněných kamarádů a výlet na plošině k hnízdům.

„Zatím se mi povedlo identifikovat kroužky celkem sedmnáct ptáků, nejen u nás v Biskupicích, ale také v Nivnici, Kaňovicích, Záhorovicích i v Šumicích,“ konstatoval ptačí supertáta a jejich dlouholetý ochránce.

Čapí školní rok je pouze jednoměsíční. Už koncem srpna se dospělí i mláďata houfují v hejnech na polích a podle klimatických podmínek nabírají směr jih.

Zajímavé je, že už nelétají výhradně na sever Afriky, ale přezimují díky teplým zimám například v jižních oblastech Evropy.

Současná populace podle znalců má u nás v podstatě setrvalý stav. Ptáků je kolem tří tisíc. Právě náš region je na výskyt čápů bílých společně se severní Moravou prakticky nejbohatší. Mimochodem najít čápa v Praze je velkou výjimkou. Alespoň tak popisují jejich výskyt speciální mapy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x