Klimkovickým rybníkům hrozí protržení do kanalizace, město plánuje záchranu

  12:54
Kvůli havarijnímu stavu rybníků v klimkovickém zámeckém parku na Ostravsku čeká tamní ryby stěhování. A rybníky samotné opravy za více než deset milionů korun.

Jeden z klimkovických rybníků v zámeckém parku. | foto: Informační centrum Klimkovice

„Reálně nám hrozí protržení hrází do městské kanalizace, čemuž chceme předejít. Nutně musíme vyčistit dna nádrží a zpevnit břehy,“ uvedl starosta Klimkovic Jaroslav Varga. „Teď již hledáme firmu, která revitalizaci na podzim zahájí.“

V první etapě čeká stavbaře vyvezení bahna, které se v rybnících vršilo několik let. „Necháme ho odvézt na pozemek v majetku města, který dnes využíváme k intenzivnímu zemědělství,“ podotkl Varga.

Dodal, že po uložení bahna na pozemku o rozloze osm hektarů město nechá vysadí stromy, protože k zemědělské činnosti ho již nebude možné používat. „Výsadba stromů bude stát dalších pět milionů korun,“ konstatoval starosta.

Rybáři tuší kapitální kapry, nabídnou želvy

Než ale k rybníkům přijedou první stavební stroje, musí z nich rybáři vylovit ryby, které jsou v této lokalitě přemnoženy. „Máme tu kapry, amury, tolstolobiky, candáty, štiky i líny, které jsme hromadně nelovili asi patnáct let,“ připouští předseda klimkovického rybářského spolku Jiří Kváša.

Po dobu rekonstrukce budou ryby umístěny v některém z rybníků Chovu ryb Jistebník. „Ještě nevíme ve kterém. Zatím máme z rybářství jen příslib, ale rádi bychom je měli co nejblíž.“

Přelov ryb se uskuteční zřejmě na podzim a rybáři chtějí akci využít také k tomu, že menší ryby nabídnou lidem k odkoupení. „Za patnáct let tu někteří naši kapři mají i deset a možná i více kilo. Ty si ale chceme ponechat,“ doplnil Kváša.

Co ale určitě k prodeji nabídnou, jsou podle něj vodní želvy, které někdo do rybníků před pěti lety vypustil.

Klimkovické rybníky patří k oblíbeným relaxačním místům lázeňského městečka u Ostravy.

Klimkovické rybníky patří k oblíbeným relaxačním místům lázeňského městečka u Ostravy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

18. června 2023

Autor: