Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Kambodži začala dynastická diktatura, letitý vůdce předal moc synovi

  13:52
V Kambodži po osmatřiceti letech vlády premiéra Hun Sena dochází k dynastické změně. Sedmdesátiletý autokrat po dalších vyhraných volbách oznámil, že příští měsíc ho v úřadu vystřídá jeho nejstarší syn Hun Manet. Vládnoucí Strana kambodžského lidu (CPP) získala ve víkendovém hlasování skoro všechna křesla v parlamentu, ve volbách však neměla de facto žádné soupeře.
Kambodžský premiér Hun Sen (vlevo) a jeho vyvolený nástupce Hun Manet

Kambodžský premiér Hun Sen (vlevo) a jeho vyvolený nástupce Hun Manet | foto: Reuters

„Rád bych vás požádal o pochopení, protože tímto oznamuji, že nebudu dále vykonávat funkci premiéra,“ sdělil ve středu Hun Sen ve speciálním vysílání kambodžské státní televize. Kambodžský premiér rovněž oznámil, že bude dále zastávat funkci předsedy CPP a zůstane rovněž členem dolní komory parlamentu (Národní shromáždění). Na politické dění v zemi bude mít tedy vliv i v budoucnu.

Vládnoucí strana v Kambodži v úterý oznámila, že se jí ve víkendových volbách podařilo získat 120 ze 125 křesel v parlamentu, Hun Sen označil podporu své strany za drtivou. Jeho strana však ve volbách neměla prakticky žádné soupeře. Washington míní, že hlasování nebylo svobodné, informovaly zahraniční agentury.

Čína si kupuje vliv v Kambodži. Megalomanské projekty lidem ničí život

V týdnech před parlamentními volbami režim rovněž zavřel jedno z posledních opozičních médií. Volební komise také diskvalifikovala jedinou opoziční stranu, založenou Samem Rainsym, který žije nyní v exilu. Znepokojení nad volbami v Kambodži vyjádřilo i americké ministerstvo zahraničí a Evropská unie.

Pětačtyřicetiletý Hun Manet je jedním z nejvýše postavených generálů kambodžské armády a v minulosti velel jednotce otcových osobních strážců. V roce 1999 absolvoval americkou vojenskou akademii West Point, má doktorát z ekonomie na britské univerzitě v Bristolu a titul magistra ve stejném oboru na Newyorské univerzitě. Předání moci svému synovi, který sehrál důležitou roli také v předvolební kampani, připravoval současný premiér přes rok a půl. Podle deníku The Washington Post zatím není jasné, jak bude jeho vládnutí vypadat.

Od Pol Pota k moci

Hun Sen vládne v Kambodži od roku 1985, CPP je u moci ještě o šest let déle. Západní země a organizace na ochranu lidských práv ho dlouhodobě kritizují za represe vůči opozici, občanské společnosti a médiím. Získal si však částečně i mezinárodní uznání, neboť v Kambodži v 80. letech nastartoval ekonomický růst a v nestabilní zemi se mu podařilo udržet mír.

V mládí bojoval v jednotkách Rudých Khmerů diktátora Pol Pota, při bojích o Phnompenh v roce 1975 přišel o oko a částečně ochrnul. Při léčení v nemocnici přehodnotil názory, rozešel se s Rudými Khmery a uprchl do Vietnamu, kde se v červnu 1977 připojil ke kambodžským provietnamským silám, které na jaře 1978 zahájily povstání proti Pol Potovu genocidnímu režimu.

V prosinci 1978 spolu s více než stotisícovou vietnamskou armádou překročil kambodžskou hranici a byl ustanoven ministrem zahraničních věcí. Zastával také funkci zástupce velitele pluku a později náčelníka generálního štábu Kambodžské lidové revoluční armády. V roce 1981 se stal tajemníkem ústředního výboru CPP a zároveň vicepremiérem, o čtyři roky později byl ve svých třiatřiceti letech jmenován premiérem.

V květnu 1993 se v zemi uskutečnily pod záštitou OSN první poválečné demokratické volby. Zvítězila v nich monarchistická strana FUNCINPEC vedená princem Norodomem Ranariddhem, která získala o sedm křesel více než Hun Senova CPP. Ranariddh s Hun Senem odmítl jednat o vytvoření koaliční vlády a obvinil ho z odpovědnosti za smrt desítek bojovníků FUNCINPEC v předvolební kampani.

Později princ na jednání přistoupil a s Hun Senem vytvořil křehkou koalici ve snaze ukončit utrpení země sužované válečnými rozbroji. Oba se stali premiéry, ale nemohli se shodnout na rozdělení pravomocí, což vyústilo v roce 1997 v ozbrojené střetnutí, při němž Hun Sen Ranariddha přiměl k útěku do exilu. O rok později se oba předáci opět dohodli na vytvoření koaliční vlády a Hun Sen zůstal jediným premiérem země.

Volby v Kambodži označuje Západ dlouhodobě za nesvobodné. V roce 2013 například premiérovu pozici vážně ohrozila opoziční Kambodžská národní strana záchrany (CNRP), když získala 44 procent hlasů. Opozice posléze hovořila o volebních podvodech a vyzvala k pouličním protestům. O čtyři roky později nechal Hun Sen CNRP rozpustit a jejích 118 členů dostalo zákaz činnosti na pět let. Následující volby v roce 2018 Hun Senova strana opět hladce vyhrála.

Rudí Khmerové nezmizeli. Hrozí, že se vražedná pole zopakují, říká filmařka

V říjnu 2019 Hun Sen navštívil Česko a setkal se mimo jiné s tehdejším premiérem Andrejem Babišem, s nímž jednal o posílení obchodní i kulturní výměny a nových možnostech rozvojové spolupráce. České ministerstvo průmyslu a obchodu tehdy podepsalo v Praze s kambodžským ministerstvem dolů a energetiky memorandum o porozumění a Hun Sen v Praze rovněž zahájil Česko-kambodžské obchodní fórum.

V roce 2020 Hun Sen prohlásil, že jeho vládnoucí strana bude dominantní silou v politice i následujících sto let a opozici vzkázal, že na převzetí moci si bude muset počkat do dalšího života. O rok později podpořil jako potenciálního nástupce na pozici premiéra svého nejstaršího syna a zároveň hájil myšlenku zavedení politické dynastie.

Za Hun Sena se Phnompenh přiblížil Pekingu a těžil z obrovských čínských investic a infrastrukturních projektů, píše list The Guardian. Čínské investice přinesly také rozrůstající se síť kasin a internetových podvodných operací, v nichž mnohdy pracují i oběti obchodu s lidmi ve velmi špatných podmínkách. Premiér podle kritiků rovněž přispěl k ničení životního prostředí a rozšíření korupce.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...