Stav nouze platí na celém Rhodu. Administrativní krok, reagují cestovky

Úřady na Rhodu vyhlásily v reakci na rozsáhlé lesní požáry stav nouze na celém území ostrova. Podle Asociace cestovních kanceláří se však jedná zejména o administrativní krok. Plameny se rozšířily také na dalších řeckých ostrovech, problémy s živlem hlásí i jiné středomořské státy. Jen v Alžírsku si oheň vyžádal více než tři desítky mrtvých, v Itálii hlásí čtyři. Podle reportéra CNN Prima NEWS Patrika Kaizra mají ve středu vrcholit tropická vedra, teplota má překlenout 40 °C. Na místě se opětovně zvedá suchý a prudký vítr. Stovky hasičů bojují s ohněm také v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny dokonce přiblížily až na 12 kilometrů od Dubrovníku.

Stav nouze vyhlásilo ve středu na Rhodu dalších šest městských celků, a to na základě rozhodnutí ministra pro civilní ochranu Vasilise Papageorgiouse. Tím pádem platí už na celém území ostrova, informoval web Greek City Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Všichni utíkají, musíme pryč. Reportér Primy natočil dramatický úprk před plameny na Rhodu

Podle vyjádření Asociace cestovních kanceláří pro CNN Prima NEWS však krok nelze vnímat jako zásadní rozhodnutí, které by nějak mělo ovlivnit cestovní ruch v bezpečných oblastech. „Informace, kterou publikovaly místní úřady, ale také média, je zejména administrativním krokem, který pomůže získat finanční příspěvky z krizových fondů Řecka a také z prostředků Evropské unie,“ stojí v prohlášení asociace.

„Tento stav, který byl oficiálně vyhlášen, tak nemá na dovolené Čechů v bezpečných částech ostrova, zejména v letoviscích na severu, vliv. Pobyty v oblastech, kam se může cestovat, tak pokračují, hotely fungují. Všichni klienti jsou v bezpečí a čerpají služby na místě. Rozhodnutím místních úřadů se bezpečnostní situace nemění a podle informací cestovních kanceláří přímo z místa nedochází k žádné eskalaci požárů nebo k jiným komplikací," uvádí ve vyjádření Asociace.

Lesní požáry v Alžírsku, které se již podařilo dostat pod kontrolu, si v uplynulých dnech vyžádaly nejméně 34 mrtvých, a to včetně deseti vojáků. Nejhorší situace panovala v alžírských vilájích, jak se označují místní kraje, Bidžája a Búíra, informuje BBC. Do boje proti požárům bylo v celé zemi nasazeno asi osm tisíc hasičů, evakuovat se muselo na 1 500 lidí.

Požáry na jihu Itálie si dosud vyžádaly nejméně čtyři mrtvé. Nejhůře zasažený je lesnatý výběžek Capo Gallo na severozápadě Sicílie. Kvůli komplikacím s dopravou zemřela 88letá žena, 98letý muž upoutaný na lůžko zahynul v hořícím domě v regionu Kalábrie. Pozůstatky dvou starších lidí byly nalezeny v domě nedaleko Palerma.

Podle reportéra Patrika Kaizra, který se nachází na Rhodu zasaženém nekontrolovatelným živlem, mají tamní vedra během středy vrcholit. Teplota na slunci dosáhne až 42 stupňů Celsia. „Ve čtvrtek by sice měly teploty klesnout, ale i přesto by tu mělo být stále okolo 35 až 38 °C,“ specifikoval. „Situace s povětrnostními podmínkami vypadala ráno optimisticky, vítr jsme téměř necítili, ale nyní se opět zvedá prudký, suchý a teplý vítr. Ten představuje vážnou komplikaci pro zasahující hasiče,“ upřesnil Kaizr.

Také v Chorvatsku, odkud zatím nejsou hlášena žádná zranění, komplikuje situaci silný vítr. „Jižní vítr o síle hurikánu v Dubrovnicko-neretvanské župě rozfoukal rozsáhlý požár na volném prostranství u obce Plat,“ uvedli tamní hasiči. Obec leží asi 15 minut jízdy autem jihovýchodně od Dubrovníku.

Ministerstvo zahraničí turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. Na Rhodu jsou aktuálně nejpostiženějšími oblastmi Asklipeio, Gennadi, Bati, Kalathos, Laerma, Malonas, Masari a Lindos, uvedl úřad na webu. Rovněž varoval před požáry na ostrovech Korfu a Evia.

Turisté, kteří pobývají na řeckém ostrově Rhodos, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Tagy: