metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

Loni dorazilo přes 35 tisíc lidí, letos bychom rádi toto číslo překonali, říkají organizátoři Benátské!

  10:02
Už od roku 2012 se tradiční festival Benátská! koná v areálu Vesec u Liberce. A několik posledních let je kromě Pavla Mikeze spolupořadatelem také Petr Pečený, právník a zpěvák kapely Doctor P.P., kterou fanoušci v programu najdou i letos. Oba odpovídali na dotazy, co si letos pro lidi, kteří už od zítřka dorazí za hudbou, připravili.

Další 2 fotografie v galerii
Ve sportovním areálu Vesec u Liberce začne festival už zítra. Tradiční předvečer pro nedočkavé bude letos patřit převážně slovenské hudbě, zahraje Vašo Patejdl, Peter Nagy, Richard Müller či No Name. | foto: AZ FOTO

Na co byste letos návštěvníky nalákali? Co jste nachystali nového?
Petr Pečený (PP): Novinek jsme si pro návštěvníky 29. Benátské! s Impulsem nachystali celou řadu. Tou nejviditelnější je třetí stage, zároveň jsme upravili uspořádání celého areálu, aby pohyb mezi pódii byl co nejjednodušší. Pracujeme ale i na samotném programu, takže letos bude například celé sobotní odpoledne na druhé stagi vyhrazeno pro mladé interprety – ať už ty známé, nebo začínající, kterým na Benátské! už tradičně dáváme prostor.

Je těžší, nebo lehčí dělat festival ve sportovním areálu u velkého města než někde na louce uprostřed Česka?
Pavel Mikez (PM): Oboje má svá specifika. Samozřejmě výhodou velkého města je vynikající dopravní obslužnost a celkově infrastruktura, což hodně věcí zjednodušuje – nám jako organizátorům, tak i návštěvníkům. Díky spolupráci s libereckým dopravním podnikem máme například zajištěnou pravidelnou kyvadlovou dopravu do centra. Výhodou areálu ve Vesci je také jeho velikost, takže není problém pojmout všechny návštěvníky, kterých se loni v areálu protočilo přes 35 tisíc, a to i včetně těch, kteří spí v kempu. Přitom je Vesec dostatečně daleko od zástavby, takže festival nikoho významně neruší.

Benátská! už je ve Vesci u Liberce od roku 2012. Změnilo se nějak za tu dobu publikum, které na festival chodí? Už vám pravověrní milovníci Malé Skály ten přesun odpustili?
PM: Jak jsem zmínil, letos jsme do programu zařadili ještě víc mladých interpretů. Tím, že jsme nejstarší a největší festival mainstreamové hudby, tak samozřejmě musíme reagovat i na to, že publikum mládne a s tím se mění i hudba, kterou poslouchá. A my se chceme vyvíjet, ale zároveň si chceme nechat základy, na nichž jsme festival vybudovali. A doufám, že to cítí i fanoušci, kteří pamatují Malou Skálu, že přesun přinesl spoustu pozitiv.

Velkým tématem u všech akcí jsou ceny vstupenek, jak k této cenotvorbě přistupujete? Jakou návštěvnost celkově očekáváte?
PP: Loni dorazilo přes 35 tisíc lidí, letos bychom rádi toto číslo zase o kousek překonali a dosavadní prodeje naznačují, že by se to mohlo podařit. Cenotvorba je samozřejmě ožehavé téma, obzvlášť v dnešní době, kdy se lidé musí hodně rozmýšlet, za co své peníze utratí. Na druhé straně i nám rostou náklady, nicméně všechno nakonec vyšlo tak, že jsme pro letošek vstupenky nijak výrazně zdražovat nemuseli. A stále platí, že z největších festivalů jsme cenově nejníž.

Vrací se letos festivaly po covidu naplno do starých kolejí, co se týče kapel, organizace i zájmu fanoušků? Jaká je konkrétně vaše zkušenost?
PP: Obecně se, díkybohu, situace vrací do normálu. Co ovšem pozorujeme, jsou rostoucí ceny a celkově nároky některých interpretů, a rozhodně nejde jen o zahraniční hvězdy. Přesto nejsme závislí například na financích z městského rozpočtu, tak jako řada jiných festivalů. Samozřejmě si příspěvku od města Liberce velmi vážíme, v celkovém rozpočtu ale nehraje hlavní roli. Co se týče fanoušků, loni jsme po dvouleté odmlce sami moc nevěděli, jak zareagují, nicméně na hudbu nezanevřeli a ve Vesci bylo plno. Doufám, že letos to bude ještě lepší.

Lidé už nejezdí na podobné akce jen za muzikou, jaký nabízíte doprovodný program?
PM: Na Benátské! si dlouhodobě zakládáme na tom, že k nám mohou klidně dorazit i rodiny s dětmi, takže bez doprovodného programu bychom se v podstatě neobešli. Mezi koncerty je tak možné relaxovat v oddychových zónách našich partnerů, v areálu budou i různé kolotoče, barbershop, pro ty nejmenší například malování na obličej, v rámci programu bude v Hudebním stanu Rádia Impuls populární AZ-Kvíz nebo Zpívánky pro děti. Samozřejmostí je i dobré jídlo a pití, připravena bude už tradiční festivalová vinárna a pivnice… Je toho zkrátka hodně.

Co se týče ubytování, stanové městečko je neodmyslitelnou součástí festivalů. Jaké bude to vaše?
PM: Určitě čisté a klidné. Benátská! je jeden z nejčistších a nejpohodovějších festivalů u nás a rozhodně si tuhle nálepku chceme udržet. I proto jsme letos celkově vylepšili zázemí pro fanoušky, tak aby po celé tři dny měli maximální možný komfort.

Autor: Iveta Benáková Metro.cz

Hlavní zprávy

Zdravim, zdravim, dobré dopo. Pražské ostrovy na čtyři dny ovládne hudba

vydáno 30. dubna 2024  10:00

Pokud jste na sociálních sítích, zřejmě vás neminul pozdrav „zdravim, zdravim, dobré dopo“. Hláška je dílem hudebníka Rohonyho, který v oboru rozhodně...  celý článek

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

vydáno 29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti. Aby pak udělalo město výjimku, když nechalo drobotinu...  celý článek

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek