Na Rallye Železné hory si vyčíhejte místo. Poradí zdravý rozum

26. červenec 2023

Tenhle sport je plný adrenalinu. A to pro účastníky i pro diváky. Závodní auta se proženou Chrudimskem poslední červencovou sobotu.

„Není možné jet s běžným sériovým vozidlem. Vozy mají povinně ocelovou ochrannou konstrukci. Rozdělujeme je do několika kategorií. Ty základní jsou historické a současné automobily. Máme už 13 tříd z celého spektra možného startovního pole. Přihlášených je momentálně 137 posádek včetně zahraničních účastníků z Polska, Německa a ze Slovenska,“ říká organizátor Marek Šimík.

Z roviny do kopců

Akce je veřejná s volným přístupem diváků. „Na webu máme mapy s podrobným značením. Každý si může najít místo, kde vozy projíždějí. V uzavřených částech rychlostních zkoušek jsou pravidla mnohem přísnější. Vyznačujeme potenciálně nebezpečné, zakázané prostory. Prosíme diváky, aby nezatěžovali pořadatelskou službu a nevstupovali tam.“

Organizátor Rallye Železné hory Marek Šimík

Co obecně radí pořadatelé? „Být spíš na příjezdu než na výjezdu vozidel, nebýt přímo v dráze, kde je intenzivní brzdění, sledovat závod z větší vzdálenosti než přímo od silnice, stát za různými překážkami jako stromy, ocelové sloupy anebo na nějakém vyvýšeném místě. Každý musí zapojit zdravý rozum a chránit si své zdraví. Za vteřinu a půl neudělá nikdo nic, jak víme z internetových videí. Klademe důraz na bezpečnost kolem trati. Chceme, aby uzavírky trvaly jenom po nutnou dobu. Neradi bychom lidem komplikovali víkend víc, než musíme,“ ujišťuje Šimík.

Kořeny podniku sahají do 70. let minulého století, kdy se jela později obnovená Rallye Pardubice. Do Železných hor se přestěhovala za atraktivnějšími silnicemi. „Jedeme členitou tratí přes horizonty, kde se snažíme vozy maximálně zpomalovat. Určitě nejsou zajímavé dlouhé roviny. V posledních letech jsme vybrali technicky náročná místa, kam se posádky rády vracejí.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.