RECENZE: Nicole Cushing, Sadistova bible

Článek od: Madla Pospíšilo... - 26.07.2023

Nicole Cushing zaujímá přední místo mezi současnými americkými autorkami té nejtemnější weird fiction. Na počátku kariéry psala hlavně bizarro, v pozdějších dílech kombinuje psycho a body horror s velkou dávkou transgrese, surreality a absurdna. Toť výcuc z anotace prvního svazku edice Tenebrae nakladatelství Carcosa. Počeštěný název této edice je Temné hodinky a jedná se o vskutku přiléhavé jméno, k němuž se Sadistova bible neskutečně hodí. Útlounkou novelu přečtete opravdu za chvíli, ale v hlavě a v žaludku vám bude ležet ještě velmi, velmi dlouho.

Příběh o frustrované Ellie, která žije v poněkud bigotním a nudném manželství, s mužem, kterého v podstatě nikdy nemilovala, užírána představami, které prostředí, v němž vyrůstala, pokládalo za nechutné a zvrácené. Ellie se na internetu seznámí s mladou matkou Lori. Obě je pojí tajemné pouto. Chtějí společně zemřít. Spáchat ten největší hřích, jaký si křesťanské náboženství dokáže představit. Lori má k tomuto definitivnímu kroku velmi racionální důvody. Její milenec ji ovládá a mučí. A Lori hledá vykoupení v cestě k peklu. Obě ženy spřádají tajuplné a bizarní sexuální fantazie spojené s orgiemi a smrtí. Na cestě do horského hotelu, v němž chtějí před smrtí ukojit své zvrhlé sny, se však musí vyrovnat s řadou překážek. Překážky to nejsou ledasjaké, lze za nimi vidět zásah vyšší moci. Jedná se o božský zákrok, nebo v tom má prsty sám vládce pekel? To už si musíte přečíst sami.

Tohle není jednoduchá knížka. Je to kombinace psychedelické noční můry, bizarních sexuálních praktik, opravdu sadistických nechutností smíšených s filozofickým přesahem o tom, jak nás formuje náboženství. Rozhodně to není kniha pro každého a určitě ne pro silně věřící. Ale pokud máte rádi groteskní poetiku Davida Lynche a máte silný žaludek na pár opravdu velmi nechutných scén (a nejste bigotní katolík), bude pro vás Sadistova bible důvodem minimálně k přemýšlení.

Správně měla vnímat nesmírnou hrůzu. Přinejmenším puch její vlastní spalované kůže v ní měl vyvolávat znechucení. Ale cítila stále větší přesvědčení, že ve skutečnosti nehoří její tělo, nýbrž nějaká překonaná maska, která zoufale potřebuje… která si zaslouží zničit.
(str. 115)

Každopádně mám pocit, že toto dílo může v současné Americe působit na mnoho lidí jako pověstný červený hadr na býka.

Co vy jste naposledy četli podivného, nechutného, nad čím jste byli nuceni se nakonec hluboce zamyslet?


Sadistova bible
Autor: Nicole Cushing
Žánr: Literatura světová, Horory, Novely
Vydáno: 2023
Nakladatelství: Carcosa
Originální název: The Sadist's Bible, 2016
Překlad: Milan Žáček
Počet stran: 136
Jazyk vydání: český
Edice: Tenebrae (1.)
Autor obálky: Marcela Bolívar
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-88243-69-4
Cena: 259 Kč


 

Přidat komentář