Červená a černá ředkev

Patří mezi nejstarší kulturní rostliny, přesto u nás nejsou tak rozšířené, jak by si zasloužily. Mají krátkou vegetační dobu a sklízet je můžete od konce září až do listopadu.

Svými dietetickými vlastnostmi se dají zařadit mezi významné léčivky. Mají ostrou chuť, vhodné jsou strouhané k masitým jídlům jako křen, který však svými vlastnostmi předčí. K získání šťávy se ředkev oloupe, nastrouhá a vylisuje. Šťáva by měla stát několik hodin v chladu, aby ztratila palčivou chuť. Obsahuje silici se sirnou složkou, vitamin C a minerální látky. Užívá se při žlučových kamíncích a při žaludečních potížích. Dětem ji lze podat na zmírnění dráždivého kašle, kdy se chuť šťávy vylaďuje přidáním cukru nebo medu.

Zdroj: Youtube

Semena vysévejte během července přímo do půdy. Na zeminu je ředkev nenáročná, potřebuje půdy spíše lehčí s dostatkem živin. Vhodný konečný spon rostlin se pohybuje od 10x30 do 30x20 cm podle velikosti odrůdy. Ředkve lze skladovat až 6 měsíců, nejlépe ve vlhkém písku. Z našeho sortimentu je osvědčená například červená odrůda Karmína a černá ředkev Kulatá černá.

Bílá ředkev

Někdy se nazývá též japonská. Má intenzivní růst a krátkou vegetační dobu, pro pozdně letní výsevy je proto jako stvořená.

Vyžaduje humózní hlinitopísčité půdy, které udržují dostatek vláhy. Nesnáší přímé organické hnojení. Není náročná na teplo, uspějete s ní i v chladných polohách.

V červenci až srpnu vysévejte špetky semen do hnízd ve sponu 50x30cm. Po vzejití semenáčky vyjednoťte na jednu rostlinu.

Z našeho sortimentu je velmi dobrá například odrůda Japana, která vytváří bílé, válcovité, až 40 cm dlouhé kořeny. Oblíbené jsou i odrůdy typu Daikon s velmi dlouhým chutným kořenem.

Bílou ředkev lze na chladném místě skladovat po celou zimu.

Černý kořen

Říká se mu též Hadí mord španělský a je zeleninou kořenovou, lahůdkovou i dieteticky významnou. Má dlouhou vegetační dobu, přesto je pozdně letní výsev vhodný – připravíte si tak sklizeň příštího roku, neboť se jedná o vytrvalou, mrazuvzdornou rostlinu.

Hadí mord pochází z Jihozápadní Evropy. V zemi vytváří až 30 cm dlouhý válcovitý kořen s bílou dužninou. Při nešetrném vyrývání, kdy dojde k poranění, z něj vytéká bílá lepkavá šťáva. Oloupaný a nastrouhaný má chuť lískových oříšků. Obsahuje minerální látky a sacharidy s převahou inulinu, proto je vhodnou potravinou pro osoby nemocné cukrovkou.

Pěstování není obtížné, hadí kořen však potřebuje hluboko zpracované a nezaplevelené půdy se zásobou humusu. Nesnáší půdy kyselé.

Semena vysévejte do řádků 30 cm vzdálených od sebe a po vzejití rostliny vyjednoťte na vzdálenost 8 až 10 cm. Sít můžete v červenci, srpnu, nebo také brzy zjara. V tuzemském sortimentu naleznete osvědčenou odrůdu Libochovický.

Tip

Aby se dlouhé kořeny nepoškodily při sklizni, vyplatí se podél řádku vyrýt hlubší brázdu a rycími vidlemi a poté z protilehlé strany kořeny vyvracet. Sklizené kořeny doporučuji uložit do vlhkého písku, protože rychle vysychají.

Vodnice

Tato nenáročná kořenová zelenina, s jemnou chutí kedluben, má krátkou vegetační dobu. Od výsevu do sklizně jí postačí 70 až 90 dnů. Výtečně prospívá ve vyšších polohách, kde jsou příznivější půdní podmínky a vlhčí klima. Dříve byla v podhorských oblastech pěstována ve značné míře a říkalo se jí plodina chudých, protože v dobách neúrody nahrazovala během zimního období brambory. Obsahuje minerální látky, především fosfor, vápník a síru.

Osivo sejte během července a srpna, nejlépe po sklizni raných brambor, do řádků 40 cm od sebe. Vzešlé semenáčky vyjednoťte na vzdálenost 10 až 15 cm. Kořeny lze bez problémů skladovat až do jara. V sortimentu naleznete řadu odrůd, mezi osvědčené patří například OasisF1, Primera F1, Tokyo Cross F1ad.

Související články

Zdroj: časopis Receptář