Hlavní obsah

Jak to bude s účastí Rusů na olympiádě? Šéf MOV s rozhodnutím nespěchá

Zhruba rok před začátkem olympijských her v Paříži stále není jasné, kdy Mezinárodní olympijský výbor (MOV) rozhodne, zda na nich budou startovat neutrální sportovci z Ruska a Běloruska. Prezident MOV Thomas Bach nehodlá zveřejnit termín, dokdy musí být jasno. Uvedl to po odeslání oficiálních pozvánek na OH 2024, jež Rusko ani Bělorusko nedostaly.

V Paříži spustili odpočet do olympiádyVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Vedle Ruska a Běloruska, které pykají za agresi na Ukrajině, nebyla pozvaná ani Guatemala, jejíž národní olympijský výbor je suspendovaný kvůli vměšování vlády do jeho chodu a nezávislosti. "Tím jsme jasně ukázali, že žádné týmy z těchto zemí nemohou startovat na hrách, takže jejich výpravu nemůžeme pozvat," uvedl Bach.

Jak to bude s jednotlivci s ruským a běloruským pasem, ani nenaznačil. Na jaře MOV doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby sportovce z Ruska a Běloruska pustily jako neutrální do mezinárodních soutěží. Nemělo by se to týkat sportovců, kteří otevřeně podporují válku na Ukrajině nebo jsou příslušníky armády. V řadě sportů se ruští a běloruští sportovci vrátili na světovou scénu a účastní se olympijských kvalifikací.

Účast Rusů a Bělorusů se řešila v pořadu Sport.cz Rok před PařížíVideo: Sport.cz

Jistotu účasti na hrách v Paříži ale ani v případě splnění kvalifikačních kritérií nemají. Bach uvedl, že MOV sleduje, jak jejich působení funguje v praxi. "Když tady spolu mluvíme, tak vidíte na mistrovství světa v šermu, že tam soutěží neutrální sportovci a na stejném šampionátu soutěží i sportovci z Ukrajiny," citoval ho server insidethegames.

Na definitivní rozhodnutí podle Bacha MOV potřebuje čas. "Až budeme mít jasnější obrázek, rozhodneme. Ale neurčíme žádný termín, protože kdybychom ho dali, tak bychom mohli čelit situaci, kdy se do toho termínu budu všichni chovat nějak a pak si budou myslet, že se vymknou kontrole," uvedl šéf světového olympismu.

Minulý týden Bach uvedl, že verdikt pravděpodobně nepadne před říjnovým zasedáním MOV v Bombaji. Nyní byl ještě opatrnější. "Musíme být co možná nejvíce přesvědčení, že jsme si vybrali správně. Neumím si představit, že by to bylo už na říjnovém kongresu MOV v Indii," uvedl.

MOV po loňské ruské invazi na Ukrajinu doporučil vyloučení všech ruských a běloruských sportovců ze světových soutěží. Letos vyzval mezinárodní sportovní federace, aby zvážily přijetí jednotlivců zpět jako neutrálních sportovců a umožnily jim kvalifikovat se na OH. Vyhradil si ale právo, že jejich start nakonec nepovolí.

Reklama

Související témata: