CK: Zájem o dovolenou na Rhodu v budoucnu neklesne, poptávka se vrátí k normálu

foto Turisté se opalují před stadionem, kam byli evakuaováni před lesním požárem na řeckém ostrově Rhodos 23. července 2023.

Praha - Zájem o dovolenou na řeckém ostrově Rhodos, ze kterého musely být o víkendu kvůli požárům evakuovány stovky českých turistů, v budoucnu neklesne. Přestože je poptávka po něm aktuálně nižší, jakmile nebezpečí pomine, prodeje se vrátí na běžnou úroveň. Ukázaly to už jiné mimořádné události ve světě, řekli ČTK mluvčí cestovních kanceláří (CK) a agentur. V nejbližší době podle nich nelze ani očekávat pokles cen zájezdů. Cena se stanovuje dlouhodobě dopředu na základě smluv s partnery nebo ji ovlivňují jiné faktory, dodali.

"Dnes nám přišla zpráva z Kemeru (Turecko), že je po všem. Z hor je vidět stoupající dým po požáru, ale není ani cítit, nijak nenarušuje dovolenou, lidé jsou na plážích," řekl mluvčí CK České kormidlo Aleš Kotek. V letoviscích, jako jsou Alanya a Side, kde má firma aktuálně nejvíce lidí, podle něj nehoří.

Stejně jsou na tom také klienti v Chorvatsku a Itálii, uvedl Kotek. "Z Chorvatska ani z Itálie nemáme žádné zprávy o požárech v letoviscích nebo jejich okolí, tam probíhá dovolená zcela bez problémů," doplnil. V Chorvatsku má CK podle Kotka obsazenou Istrii a Makarskou riviéru, v Itálii oblasti Veneto a Emilia-Romagna na severu.

"Všechny požáry v uvedených destinacích (Turecko, Chorvatsko, Itálie, Řecko) monitorujeme, ale nikde není oheň mimo kontrolu hasičů. Jde o lokalizovaná ohniska, která neohrožují turistické oblasti," sdělil mluvčí CK Fischer a Exim Tours Jan Bezděk. Situace se v Turecku uklidnila rovněž podle mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanské. "Tam jsme měli tři hotely nachystány případně na evakuaci, ale je to tam v pořádku," uvedla.

Mluvčí CK se shodují na tom, že vyhlášení nouzového stavu pro celý Rhodos nebude mít na klienty v oblasti žádný vliv a jde pouze o administrativní krok, kterým se zrychlí opravy v požáry zasažené jižní části ostrova. "Podle místních to je podobné jako v Česku a například při zadávání oprav se nemusí vypisovat zdlouhavé výběrové řízení, ale je možné určité zakázky rovnou ihned zadat konkrétní firmě či osobě, aby něco opravila, postavila a tak dále," řekl mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Z dat srovnávače cestovního pojištění YesPojisteni.cz vyplývá, že mezitýdenní propad v nákupu cestovního pojištění na Rhodos činí 88 procent, do Řecka pak 60 procent. "Klienti tedy opravdu masivně přestali nakupovat last minute zájezdy a ruší cesty po vlastní ose, ať už turistické či pracovní," řekl ČTK jednatel provozovatele portálu Jan Vlček. Zároveň se podle něj změnilo nákupní chování Čechů. Nyní se zajímá o pojištění storna zájezdu na řecké ostrovy, Sicílii, Kalábrii a jižní Španělsko každý druhý kupující, když standardně je přitom zájem u 12 procent klientů.

Středomoří sužují lesní požáry, které vyvolala vlna nebývale horkého počasí. Hoří u chorvatského Dubrovníku, v okrese Kemer v Turecku nebo na Sicílii. Kvůli požárům na Rhodu se o víkendu musely z ostrova evakuovat tisíce turistů. Ve středu byl pro celý ostrov vyhlášen nouzový stav.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď