Zde může být vaše reklama.

Odchovanec Sigmy jinde Záložník Zedníček se dostal do ligy v Karviné

Záložník Zedníček se dostal do ligy v Karviné

foto: Petr Pelíšek

27. 07. 2023 - 16:53

Ve druhém ligovém kole budou hrát fotbalisté SK Sigma Olomouc doma proti Karviné. Ta má kádru tři odchovance klubu z Hané. Zatímco stoper Jaroslav Svozil a útočník Martin Doležal jsou pro fanoušky známá jména, záložník Martin Zedníček (2001) přesně naopak. Na rozdíl od dvou zkušenějších spoluhráčů teprve profi kariéru začíná. 

A dostal se k ní mírnou oklikou. Poté, co skončil v mládežnických týmech Sigmy a nevešel se do béčka, se vydal svou cestou. Po dvou sezónách v MSFL, kdy hrával za Znojmo a Kvítkovice, přestoupil před rokem do v té době ještě druholigové Karviné. Nyní se s ní dostal do české elitní soutěže. O víkendu se Karviná představí na Andrově stadionu. Tam už Zedníček proti Sigmě hrál, v minulé sezoně ještě ve druhé lize. Nastoupil v základní sestavě a dal branku. To bylo na podzim. Jaro ale promarodil, v poháru proti Slavii si zranil koleno. Nyní se dostává zpět do potřebné pohody, takže na premiéru ve FORTUNA:LIZE si musí počkat. „jsem v rukou našeho kondičního trenéra a makáme na tom, abych byl co nejdříve na hřišti a mohl si připsat první start v lize. Což by byl další ze splněných snů,“ řekl Martin Zedníček.

Jak se vám líbí v Karviné?

V Karviné se mi líbí hrozně moc, je tu krásný útulný stadion a výborné zázemí na trénování a super kabina. Hodně jsme si sedli, držíme při sobě a táhneme za jeden provaz.

Cesta do profisoutěže byla ve vašem případě tak trošku oklikou. Po dvou letech v MSFL jste se dočkal. Je pro vás dostat se tam něco jako splnění takového toho základního cíle, dětské snu?

Rozhodně je to jeden z mých splněných cílů co jsem měl od dětství si zahrát profisoutěž, bylo to složité, ale nakonec se to podařilo a jsem rád, že mě Karviná oslovila a dala mi tuhle příležitost.

Po začátcích v Kojetíně došlo na přestup do Sigmy? Tam jste byl, s výjimkou působení ve Slovácku, hodně let. Nemrzí vás, že nepřišla nějaká větší šance v béčku, že se vás klub tak lehce zbavil?

Trochu mě mrzelo, že jsem nedostal větší šanci v Olomouci, kde jsem strávil skoro celé dětství, ale v Sigmě jsem viděl, že bych nedostával tolik prostoru. Tak jsem zvolil jinou cestu. Šel jsem do Znojma na hostování, tam jsem nakoukl do dospělého fotbalu a dostal důvěru od pana trenéra Milana Volfa, za což mu nesmírně děkuji. Následně i Otrokovicím děkuji, že jsem tam mohl hrát a díku tomu si mě všimla Karviná.

Mohlo uškodit třeba to působení ve Slovácku, že se v klubu řekli pozor, Zedníček je rebel.

Myslím si že to mohlo být tím, že jsem odešel na dva roky do Slovácka, ale potřeboval jsem nový impulz ve fotbale a změnu prostředí.

Zpět do Karviné. Ze třetí ligy do té druhé, to byl přece jen trošku skok, rozdíl mezi těmi soutěže mi je. Bylo to pro vás před rokem složité?

Tak byl to skok, je to rychlejší a také fyzicky náročnější než ve třetí lize. Ale měli jsme tu hodně těžkou přípravu, takže mi to pomohlo k tomu, abych si zvykl na to tempo.

Hned v úvodu sezony tehdy přišel zápas v Olomouci proti béčku. Na Andrově stadionu. Byl jste v základní sestavě, dal gól. Nebylo to trošku zadostiučinění?

Hrozně moc jsem se těšil, jak budu hrát proti Sigmě za Karvinou. Když jsme vedli dva nula, tak jsem věřil, že už to udržíme, ale nakonec to domácí otočili, nezvládli jsme to. Možná to bylo zadostiučinění, ale raději bych byl, kdybychom vyhráli.

Cíl měla Karviná jasný, návrat zpět. To se povedlo, ale vy jste u toho na jaře vzhledem ke zranění kolena z poháru proti Slavii chyběl. Už je vše v pořádku a můžete se těšit na první start v první lize?

Mrzí mě, že jsem sotva nakoukl do profisoutěže a hned mě zastavilo tak vážné zranění, který trvá už dlouho. Ale koleno drží pěkně a už je vše v pořádku. Teď jsem v rukou našeho kondičního trenéra a makáme na tom, abych byl co nejdříve na hřišti a mohl si připsat první start v lize. Což by byl další ze splněných snů.

Další články