Bývalá střelnice nedaleko Podhůry na Chrudimsku se vrací přírodě

Revitalizace potoka Podhůra v chráněné krajinné oblasti Železné hory byla úspěšně zakončena. Výsledkem je obnovený potok, 19 nových tůní, pestré louky, zídky pro plazy a také zastřešená pozorovatelna pro návštěvníky. Investorem byla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 6 milionů korun poskytl Operační program Životní prostředí.

„Desetihektarová louka na bývalé střelnici nedaleko Rabštejské Lhoty byla v minulosti nevhodně osázená smrky a borovicemi, zarůstala náletem. Právě tady vloni v září započaly práce, vykácely se dřeviny, které sem nepatří. Toto místo je oblíbeným cílem vycházek a rozsáhlé kácení se ne každému libilo, museli jsme tedy vysvětlovat, jaký má smysl. Do terénu jsme umístili informační tabule, využívali jsme i média,“ vysvětluje Milan Růžička z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V zimě proběhly rozsáhlé terénní úpravy. Stávající rovné, jeden metr zahloubené a opevněné koryto potoka Podhůra a jeho levostranného přítoku bylo zasypáno a v údolí se rozvlnil zcela nový mělký potok se širokým, v příčném i podélném profilu nepravidelným korytem. Přerušena byla i zdejší meliorace (trubní odvodnění pozemků).

V údolí ke stávajícím šesti přibylo 19 nových tůní a mokřadů. Jakmile se tůně naplnily vodou, nastěhovali se do nich obojživelníci, například kuňka obecná a čolek velký. Na přelomu jara a léta bylo pak možné sledovat desítky jejich metamorfujících, v dospělce se přeměňujících larev. Nové kamennné zídky přilákaly desítky plazů – především ještěrek obecných. Mohou se tu vyhřívat, v navršené zemině zimovat a jsou tu i vhodná místa pro kladení vajíček s klacky, drny a travou.

„Obávali jsme se, že by plochy zasažené intenzivními terénními pracemi mohly zarůstat ruderálními a invazními druhy bylin. To se naštěstí nestalo, ukázalo se, že v podzemí je zásobárna vhodných semen, která čekala na svou příležitost. Navíc jsme sem přenášeli čerstvě pokosenou trávu z okolních květnatých míst. S tím významně pomohly dívky ze Slatiňanského skautského oddílu Sojky,“ popisuje Milan Růžička z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Od začátku jsme chtěli, aby nový přírodní prostor lidé co nejvíce využívali a mohli pozorovat, jak se mění. Byla tu proto zhotovena okružní povalová trasa, zastřešená pozorovatelna a povrch cesty upraven tak, aby mohly snadno projet i rodiny s kočárky. Postupně se obnovuje alej lemující místní hraniční cestu, v plánu je doplnění jmenovek u jednotlivých druhů stromů a keřů. Už během stavby sem přicházely školní třídy a děti pozorovaly v reálu rozdíl mezi prouděním vody ve zbytku starého upraveného koryta a v novém vymělčeném korytě potoka. Postupně se sem vracejí vzácní živočichové, kteří v současné krajině jen velmi těžko hledají vhodná místa ke svému žití. Začátkem července se tu třeba objevili dva vodouši kropenatí, ke sběru potravy využívají obnažené břehy mokřadů a tůní,“ uzavírá Milan Růžička.

Práce byly ukončeny 14. července, zhotovitelem byla firma Wetland s.r.o. z Batelova.

Kontakt: Milan Růžička, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, tel: 722 577 900, e-mail: milan.ruzicka@nature.cz

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, tisková mluvčí, tel: 724 102 406, e-mail: karolina.sulova@nature.cz

 

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info