Horská služba si za dotaci pořídí speciální helmy i zdravotnický materiál

  16:20
Dotaci ve výši 200 tisíc korun dostane Horská služba Krušné hory od Karlovarského kraje. Příspěvek poslouží především na obnovu a doplnění zdravotnického a dalšího vybavení nezbytného k práci horských záchranářů.

Záchranáři hledali v Krušných horách nemocnou houbařku. | foto: Horská služba Krušné hory

Karlovarský kraj podporuje záchranáře pravidelně řadu let a setrval u toho také letos. Příspěvek už schválili krajští radní.

„Horská služba se stará o bezpečný pobyt návštěvníků Krušných hor, poskytuje první pomoc a zachraňuje lidské životy. K tomu potřebuje při nebezpečných zásazích, často i ve složitém terénu, kvalitní vybavení a techniku,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Kraj přitom nijak horskou službu neomezuje ve výběru přístrojů či materiálu. „Záleží pouze na záchranářích, jak s penězi naloží,“ dodal Kulhánek.

Horská služba plánuje peníze z dotace použít na nákup šesti baterií AED Lifepak pro automatizovaný externí defibrilátor, který byl díky krajské podpoře pořízen v roce 2021.

„Zakoupeny budou také speciální helmy pro letecké záchranáře a spotřební zdravotnický materiál používaný během každodenních činností horské služby,“ konstatoval Miroslav Račko, náčelník krušnohorských záchranářů.

17. dubna 2023