• Lifestyle  • Happy Nature: Oblečení vyrobené s respektem k přírodě i lidem 

Happy Nature: Oblečení vyrobené s respektem k přírodě i lidem 

Ať už jde o udržitelnou a certifikovanou módu či výsadbu stromů, majitelé brněnské značky Happy Nature svým podnikáním podporují přírodu i etické podmínky pracovníků v textilním průmyslu. 

Udělat planetu příjemnějším místem pro život, to chtějí Michaela Makešová a Jiří Dynka, kteří od roku 2019 nabízí udržitelné oblečení s přesahem. Značka Happy Nature se zrodila z touhy po změně. „Celý projekt začal myšlenkou vlastních přírodních motivů na oblečení. Svět módy byl pro nás tak trošku neznámý, ale chtěli jsme se o něm dozvědět více. Jakmile poznávání začalo, zjišťovali jsme mnoho negativních dopadů textilního, ale i celého podnikatelského světa. Prahli jsme po změně,“ říká Michaela, která spolu se svým partnerem dříve působila v oblasti cestovního ruchu. 

Příroda je pro nás místo, kde můžeme být a čerpat nekonečné množství energie. Je to místo, ke kterému se chováme s úctou, respektem a láskou, pečujeme o něj a chceme, aby tady bylo pro všechny z nás i do budoucna.

V jejich sortimentu najdete ekologické oblečení vyrobené jen z organické bavlny a recyklovaných materiálů, které nesou certifikace jako GOTS, FAIR WEAR, OCS, VEGAN FRIENDLY či PETA. I design jednotlivých kousků je inspirovaný přírodou. Jedná se o jednoduché motivy, které tisknou ekologickou barvou ve své brněnské dílně a prodejně. „Přemýšlíme i o využívání jiných materiálů, jako je například Tencel nebo len. Důležitá je pro nás ale vždy certifikace materiálu, která mimo jiné garantuje férové pracovní podmínky šiček v Bangladéši,“ doplňuje Míša. 

Za každý prodaný produkt vyroste 10 nových stromů, a to díky spolupráci s organizacemi, které sází stromy v Česku (Home for Trees) i ve světě (Eden Reforestation). V loňském roce zasadili cca 45 tisíc stromů a letos plánují překročit milník 200 tisíc stromů. Na jaře a na podzim pořádají i společné výsadby, o kterých vždy předem informují na sociálních sítích.

Své zákazníky vyzývají také ke sběru odpadu. Pravidelně informují o úklidových akcích a vymýšlejí nejrůznější projekty k motivaci ostatních. Zájemci mohou množství nasbíraného odpadu zaznamenávat do Odpadkové mapy. Využít mohou mimo jiné pytel z kukuřičného škrobu, který je součástí každého balení (krabičky z recyklovaného papíru) se zakoupeným produktem.

Oblečení a doplňky Happy Nature můžete zakoupit nejen na e-shopu či v brněnské prodejně, ale také v několika Placestore prodejnách (Brno, Olomouc, Tábor, Bratislava), v obchodě Tvůj Prostor v Hradci Králové či příležitostně na různých prodejních akcích. „Jezdíme na různé markety, jako jsou Mint Market, Slou Days, festival Evolution atd. Letos nás čeká brněnský EVENT., na který se moc těšíme, a určitě ještě nějaký Mint Market.“

Zájem o značku dle slov majitelky je. A hlavně se kolem ní vytvořila komunita báječných lidí. Aktuálně se pouští i do vlastní výroby. Na e-shopu budou postupně přibývat i produkty šité v Česku. Do budoucna chceme naši nabídku kombinovat, protože podpora certifikované výroby v Bangladéši nám dává velký smysl – konvenční textilní průmysl je tam obrovský a často jsou pracovní podmínky hrozné. Teď je nejočekávanější podzimní kolekce, na které už pilně pracujeme. Přibudou nové barvy, střihy i motivy. Do budoucna také chtějí dále budovat edukační obsah na svém blogu. 

Zdroj: Happy Nature