Tým Bora-Hansgrohe pracoval většinu 167 kilometrů dlouhé etapy na čele pelotonu a stahoval skupinu uprchlíků, kterou tvořili Matěj Zahálka (Elkov Kasper), Matúš Štoček (ATT Investments), Ruben Apers (Sport Vlaanderen-Baloise) a Toby Perry (EF Education-NIPPO). V deštivé etapě byla prví vrchařská prémie připravena na vrcholu prvního ze dvou výjezdů na Pustevny. Prémii vyhrál Zahálka před Perrym a Apersem a zajistil si dres pro nejlepšího vrchaře. 

Mezitím bohužel na mokrých silnicích došlo k pádu a zapletl se do něj také lídr závodu a vítěz první etapy Itamar Einhorn (Israel-Premier Tech). Izraelský mistr ze závodu odstoupil. V pelotonu pracoval tým Bora-Hansgrohe pro své vrchaře Floriana Lipowitze a Bena Zwiehoffa a soustavně snižoval odstup od kvarteta uprchlíků. Pod cílovým stoupáním zbyl na čele závodu sám Zahálka, ale ani on neodolal zvyšujícímu tempu hlavního pole. 

Tým Jumbo-Visma nastolil vlastní tempo v cílovém stoupání, ze kterého 5 kilometrů před cílem nastoupili Lipowitz a Per Strand Hagenes (Jumbo-Visma), juniorský mistr světa z roku 2021. Vydrželi spolu až do posledních metrů, v samotném závěru byl však lepší o dva roky starší Lipowitz a Nora porazil o 2 sekundy. „Dneska to bylo skvělé, už v posledních týdnech jsem se cítil dobře, a když má člověk dobré nohy, jede to i do tak těžkého kopce jako tady,“ povídal vítěz Lipowitz. Po prvním průjezdu na Pustevnách při sjezdu trochu ztratil, ale dokázal se dostat zpět do čela. „Několikrát jsem měl při sjezdu štěstí, bylo mokro, takže plán jet slušné tempo do kopce jsem musel změnit na hodně rychlou jízdu, naštěstí to vyšlo a celý tým je moc rád, že máme žlutý dres,“ doplnil. 

Také na třetím místě skončil Nor, Anders Johannessen z celku Uno-X. Johannessen ztratil 23 sekund, o další dvě sekundy později cílem rpojeli nejlepší Čech Ťoupalík a s ním Zwiehoff. Skvěle si vedli i další Češi, Jakub Otruba z ATT Investments na osmém místě ztratil 27 sekund.

Na začátku kopce nám po dojetí úniku odjela dvojice a zbytek, který zůstal, stále vyčkával. Když jsme byli 500 metrů do cíle, tak jsem už nastoupil, a nakonec z toho bylo čtvrté místo," popsal závěr etapy Ťoupalík. „Možná jsem to měl zkusit dřív, pódium je pódium. Budu se to snažit vylepšit zítra. První šlápnutí ukážou, bude to ale dlouhý den, je tam těch kopců víc, závěrečné tři jsou největší, ale zase chci bojovat o co nejlepší umístění,“ doplnil.

Otruba očekává větší rozdíly od sobotní etapy s cílem na Červenohorském sedle: „Naším prvním cílem bylo dostat se do úniku, což se podařilo Matúšovi, který tam vydržel až do závěru. A druhým cílem bylo dostat se do co nejlepší pozice pod cílovým stoupáním a taky tam co nejlépe vyjet. Ve třech lidech jsme byli v té velké skupině, která sprintovala o třetí místo, Márton Dina teda lehl před cílem, takže ve výsledcích vpředu asi není, ale ta dnešní etapa byla spíš takový rozjezd před tou etapou, co nás čeká. Ta bude hlavní, tam se bude rozhodovat." 

Karel Vacek (Corratec-Selle Italia) na 13. místě ztratil 28 sekund a Karel Camrda (ATT Investments) na 22. příčce 33 sekund. 

Lipowitz v celkovém pořadí vede s náskokem 6 sekund před Hagenesem a 27 sekund před Johannessenem. Zahálka vede vrchařskou soutěž a Lipowitz bodovací soutěž.