Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Flash - 70 %

Barry Allen alias Flash díky svým schopnostem změní minulost, čímž zabrání drsnému rozbití vlastní rodiny. Bohužel tyto hrátky s časem způsobí stvoření světa bez většiny superhrdinů, čímž se celé lidstvo ocitne v ohrožení. 

To uvidíme v akčním a dobrodružno-superhrdinském filmu z DC Universa, jehož režie byla svěřena Andymu Muschiettimu známému především fanouškům hororů. V hlavních rolích se představí Ezra Miller, Michael Keaton a Michael Shannon.

Barry Allen (Ezra Miller) je zrovna na cestě do práce, když v tom dostane zprávu o nemocnici v ohrožení. Superman a Batman (Michael Keaton) jsou zaneprázdněni jinde, takže Barry jakožto Flash musí zasáhnout. Nejdříve to vypadá jako jednoduchý úkol, nicméně brzy se začne hroutit celé křídlo nemocnice s novorozeneckým oddělením. Flash díky svým schopnostem samozřejmě nebezpečí zažehná a všechny zachrání, takže se brzy může vrátit ke svému všednímu životu.

Normálně Barry pracuje jako pracovník forenzní laboratoře. S ostatními lidmi si příliš nerozumí, ale své práci se věnuje naplno. Velké nadšení pro tento obor má původ v rodinné historii. Jeho matka byla kdysi zavražděna, přičemž otec za to skončil neprávem ve vězení. Barry tudíž doufá, že by mohl najít nějaký důkaz a očistit jeho jméno. Nebo aspoň pomoci ostatním, které potkalo něco podobného. Nicméně dostane ještě lepší příležitost všechno změnit. Díky svým schopnostem dokáže cestovat časem, což mu nabízí možnost změnit minulost a zabránit této tragédii.

Je to k nevíře, ale opravdu se to podaří. Barry má kompletní rodinu. Bohužel to má háček. V této současnosti totiž najdeme další verzi Barryho Allena, což není zrovna ideální. Ovšem je potřeba řešit mnohem větší problém. Zemi totiž napadl velmi nebezpečný superpadouch. Řekněte si, že stačí svolat superhrdiny a znovu nastolit pořádek. Ale ouha! Tato realita je na tyto kladné nadlidi poněkud skoupá. Proto se Barry Allenové musí spojit a pokusit se tuto šlamastiku vyřešit.

Samotný Barry Allen alias Flash není úplně běžným superhrdinou. V normálním životě je velmi inteligentním vědcem s důsledně analytickou myslí. S tím se bohužel pojí to, že je velmi nepraktickým člověkem, kterému jsou mezilidské vztahy vcelku záhadou.  Je to typický nerd a podivín, přičemž tato jeho charakteristika se nevytratí ani v jeho superhrdinské formě jakožto Flashovi, což jej činí tak trochu jedinečným.

Tato jeho osobnost ho tím přibližuje specifické skupině diváků. Může se s ním ztotožnit každý podivín, který nikam nedokázal zapadnout. Každý vědátor, jehož inteligence mu dělá problémy v interakci s obyčejnými lidmi, by byl jeho kamarádem. Zároveň těmto lidem dává naději, že jednou opravdu mohou něco dokázat. Dokážou se stát platným a důležitým členem společnosti a opravdu něco znamenat. Stačí pouze vytrvat a ten okamžik přijde.

Flash je divákům filmů z DC Universa znám především jako zdroj zábavných chvil, který neprojevuje své ostatní lidské stránky, přičemž tato jeho role je zastoupena především alternativním Barrym. Ten díky úplně jinému životu s kompletní rodinou nezažil žádný velký splín a nikdy ho netížily starosti, takže se jeho komediální stránka mohla mnohem více projevit. Jde spíše o lacinější druh humoru, který nenabízí přílišnou hloubku. Nicméně i tak to poskytuje příjemné oživení a odlehčení.

Základem děje je cestování časem, různé verze reality, a tak trochu i paralelní dimenze. Na první pohled to může znít velmi složitě a nepochopitelně, ale není třeba se toto obávat. Autoři si byli vědomi toho, jaký zmatek by mohl v hlavách diváků vzniknout, takže rozhodně nezanedbali kvalitní vysvětlení dané problematiky. Občas je to podáno až polopatě, ale než abychom si připadali hloupě, tak za to spíše budeme rádi. Je to vlastně celkem zajímavý a funkční nápad, který dává prostor ostatním prvkům filmu. Navíc díky těmto hrátkám s realitou byli skalní fanoušci superhrdinských filmů odměněni několika easter eggy. Takže jde vlastně o vítězství na obou stranách barikády.

Na začátku filmu jsem měl trochu obavy z akčních scén a jejich vizuálního zpracování. To bylo zapříčiněno především první automobilovou honičkou, která nebyla ničím zajímavá, a především použité zvláštní efekty působily hodně uměle. Naštěstí se jednalo o vcelku ojedinělou minelu. Další klasické akční scény už poskytují kvalitní spojení poutavé akce a poctivě provedených efektů. Ovšem největší devíza se skrývá ve scénách absolutně neskutečných, které dokážou opravdu zaujmout. Najdeme tady komplikované obrazové kejkle, které zaujmou svojí složitostí a komplexností spojenou s úžasnou barevností. Těchto scén je dostatek, aby bylo možné si to dosyta užít.

Diváci nezběhlí v moderním rozšířeném universu DC Comics rozhodně nemusí mít obavy, že by je jejich neznalost ochudila o významnou část zážitku. Je tady vidět, že se s touto možností počítalo. Začíná to u samotného Barryho alias Flashe, který je představen včetně všech důležitých životních milníků, které utvářely jeho současnost. U ostatních postav to samozřejmě tak slavné není, nicméně informací je dostatek, aby se zabránilo zmatení. Navíc v tom pomáhá i neznalost alternativního Barryho, kterému je nutné i leccos jiného osvětlit.

Zakončení filmu by mělo uspokojit široké penzum diváctva. Nejprve tady máme velkolepou bitvu s velkým množstvím poutavým a velkolepých efektů, přičemž když už to začne vypadat, že není možné jít ještě dál, tak přijde na řadu doslova vizuální řežba. Ale není to pouze spektakulární akce plná zvláštních efektů, co naplňuje konec tohoto filmu. Je potřeba zakončit i Barryho osobní příběh, což si vyžádalo velkou porci emocí. Uvidíme velmi silné okamžiky, které by se sice daly tak trochu označit za útok na city, ale naštěstí to nepřekročí únosnou mez, takže se tomu divák dokáže i poddat.

Povedený superhrdinský film kombinující poutavou akci zajímavou na pohled s kvalitním lidským příběhem. Celkem komplikovaná základní premisa je dostatečně přístupná i pro méně chápavé diváky. Nadpřirozené scény dokážou tak zaujmout svojí propracovaností a komplexností, že jim odpustíte občasnou ujetost. Barry Allen alias Flash může být celkově rád, že už není odkázán na zábavné štěky v jiných snímcích DC Universa. Nyní se totiž může pyšnit zdařilým prvním samostatným filmem z tohoto světa, který mu poskytl dostatek prostoru.

Automobily

V úvodní honičce, kde Batman pronásleduje padouchy můžeme spatřit například vojenský Hummer H1 nebo policejní Dodge Charger. Bruce Wayne jezdí v konceptu Mercedes-Maybach 6. Oba Barry Allenové přijedou do sídla Bruce Wayna/Batmana v taxíku Toyota Prius. 

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/231196-flash/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt0439572/?ref_=nv_sr_srsg_1_tt_7_nm_0_q_flas

https://www.imcdb.org/movie_439572-The-Flash.html

Autor: Daniel Trojan | pátek 28.7.2023 19:00 | karma článku: 5,66 | přečteno: 98x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,85 | Přečteno: 65x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:37

Přímý přenos Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,68
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.