28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


OPERA: Smí zpívat v Praze, když neodsoudila Putina?

29.7.2023

S umělci bývá potíž. I když jsou ve své branži hvězdy, nemusí být morálními vzory. A obráceně. Ti umělci, kteří na morální vzory pasováni bývají, nemusí být ve svém oboru špičky. To není objev. Přituhuje ale v situacích, kdy jde o věc mezinárodní či do ní zasahují sankce. Prahu v tom podrobí testu chystaný koncert operní pěvkyně Anny Netrebko.

Zbyněk Petráček.

Netrebko má vystoupit 16. října ve Smetanově síni Obecního domu. Že jde o počin mimořádný, je jasné. Netrebko je čtvrtstoletí globální hvězdou. Vystupovala v New Yorku, Londýně, Mnichově či v Salcburku (v Rakousku, jehož občanství má vedle ruského, také žije). Leč jiná fakta dokládají, že jde o počin kontroverzní.

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu s ní zrušili smlouvy v New Yorku i Mnichově. Prý proto, že se nedostatečně distancovala od Putina. Netrebko vydala prohlášení, že odsuzuje válku na Ukrajině, ale Putina výslovně neodsoudila. Místo toho kritizovala na Instagramu (pak to smazala) tlak Západu na umělce, aby veřejně vyslovovali své názory a odsuzovali svou vlast: „Je to pokrytecké. Tito lidé, přesvědčení, že to, že jsou na ‚správné straně‘, jim dovoluje a omlouvá cokoliv, jsou prostě lidské sr***y.“ (V originále just human s***s.)

Co si o tom pomyslet? Leccos. Třeba to, že z vyššího principu mravního je „lidskou sr***ou“ sama Netrebko, pokud se nezdráhala Putinovi zpívat a přebírat od něj vyznamenání. Anebo si můžeme pomyslet, že na tom něco je. Vždyť trestat někoho nikoliv za to, co udělal, ale za to, že něco nedostatečně odsoudil, to tu nebylo od anticharty.

Obecní dům je v majetku Prahy. Rozhoduje tudíž magistrát a náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil již řekl: „Budeme hledat cestu, jak ten koncert ukončit.“ Ale leckoho by stejně zajímalo, proč má mít Netrebko „plot“. Spadá i se svým rakouským občanstvím pod sankce? Jsou sankce vydané v Kyjevě pro nás závazné? Je to podle pravidel právního státu? Či proto, že pěvkyni to „dává sežrat“ progresivní Západ?