Houby aktivně přijímají chemické látky. Chrání se tím

27. červenec 2023

Češi jsou národem houbařů a rádi houby konzumují. Když v lese, třeba na Šumavě, seberete krásného praváka, hřiba kováře nebo nějakou holubinku, sbíráte s ní i pestrý koktejl nejrůznějších chemických látek. Nutno dodat, že mnoho z nich není pro lidský organismus úplně prospěšných.

„Ten problém u nás je o to větší, že jsme vášniví houbaři, zvláště ve střední Evropě, zatímco co třeba v Anglii nebo ve Skandinávských zemích je to více méně okrajová záležitost a není to takový akutní problém," říká Ivan Suchara z výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví.

Nejrůznější chemické látky obsažené v plodnicích hub, ať už jedlých, nejedlých nebo vyloženě jedovatých, jsou otázkou, kterou se zabývají různí odborníci. Do plodnic hřibů a dalších hub se dostávají toxické nebo radioaktivní prvky z půdy, podle odborníků z podhoubí, které se v půdě rozkládá na obrovské ploše v délce mnoha kilometrů.

„Ty prvky se dostávají do mycelia, tedy podhoubí, nejenom pasivně difuzí, ale zřejmě houba musí látky i aktivně přijímat, protože je koncentruje v daleko větším množství, než je v okolí půdě. Proč to tak houba dělá, se úplně neví. Předpokládalo se, že to může mít ochranou funkci. Třeba některé rostliny hyperakumulují těžké kovy, jako ochranu proti býložravcům, aby byly pro ně neatraktivní nebo jim způsobovaly nějaké zažívací problémy. U hub se předpokládá, že kumulace toxických prvků chrání plodnice před rychlým rozkladem např. bakteriemi," vysvětlujte Ivan Suchara.

Teorií, proč plodnice hub do sebe absorbují velké množství různých chemických látek, je tedy několik. V každém případě i tato drobnost nám lidem ukazuje, jak málo je svět hub prozkoumaný a zároveň fascinující.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio