Déšť vnesl do sprintu F1 ve Spa chaos, ale Verstappen opět suverénně vyhrál. Druhý skončil nováček Piastri

Sprint na Velké ceně Belgie formule 1 vyhrál dvojnásobný mistr světa a suverénní lídr šampionátu Max Verstappen z Red Bullu. Pro životní druhé místo si dojel nováček Oscar Piastri z McLarenu, třetí byl Pierre Gasly z Alpine.

Spa-Francorchamps (Belgie) (Aktualizováno: 19:33 29. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen během zaváděcího kola sprintu ve Spa

Max Verstappen během zaváděcího kola sprintu ve Spa | Foto: Stephanie Lecocq | Zdroj: Reuters

Sobotní program ve Spa-Francorchamps stejně jako v pátek narušil déšť a kvalifikace i sprint začaly s půlhodinovým zpožděním. Jelo se v náročných podmínkách na usychající trati a zkrácený závod začal letmým startem za safety carem.

Ricciardo odjezdí zbytek sezony F1 v Alphě Tauri. Podle šéfa Red Bullu chce do jeho týmu pro sezonu 2025

Číst článek

Verstappen odstartoval z pole position, ale po zastávce v boxech se před něj dostal Piastri, jenž spolu s většinou jezdců zamířil pro nové gumy už krátce po startu. Už ve čtvrtém kole si však pilot Red Bullu vzal první místo zpět a dojel si pro vítězství.

„Vsadili jsme na jistotu. Do boxů bych sice vjel jako první, ale pak mě mohla zablokovat ostatní auta,“ řekl Verstappen. „Sice jsem přišel o vedení, ale vím, že mám rychlé auto, a když jsme dali nové gumy, tak jsem doslova letěl,“ dodal.

Nováček na pódiu

Dvaadvacetiletý nováček Piastri si na druhém místě se ztrátou téměř sedmi sekund dojel pro životní výsledek, jeho maximem byla čtvrtá příčka ze Silverstonu. „Mám ohromnou radost. Chvíli jsem byl první, ale na Maxe jsem prostě neměl,“ řekl Piastri.

Mrzelo ho, že ve čtvrtém kole lépe nevyužil safety caru po nehodě Fernanda Alonsa. „Myslel jsem, že jsem odstartoval celkem dobře. Ale pak jsme přijeli do Eau Rouge a už byl přede mnou a nestačil jsem na něj,“ dodal.

Verstappen si vítězstvím upevnil vedení v šampionátu a před týmovým kolegou Sergiem Pérezem, který sprint nedokončil, má náskok 118 bodů.

V neděli od 15 hodin je v Belgii na programu hlavní závod. Red Bull v něm bude usilovat o prodloužení rekordní neporazitelnosti, poté co ovládl všech jedenáct závodů v sezoně. Devětkrát vyhrál Verstappen, dvakrát Pérez.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme