Hlavní obsah

Česko - Dánsko 6:0Čeští softbalisté jsou pošesté za sebou mistry Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taková dominance v kolektivních sportech je výjimečná. Čeští softbalisté na mistrovství Evropy v Dánsku vyhráli všech devět utkání, zaznamenali celkem 98 bodů a obdrželi jich pouze 5. V zápasech si připsali 94 úspěšných odpalů z toho 24 homerunů. „Naší dominanci na ME potvrzuje také fakt, že skoro polovinu týmů zde jako hlavní trenéři vedou Češi. Náš úspěch je dán především naším programem se sportovně talentovanou mládeží, který máme jako jediní v Evropě,“ vyhodnotil Gabriel Waage, předseda České softballové asociace. Češi se díky triumfu dostali do kvalifikační skupiny o mistrovství světa v roce 2025.

Foto: ČSA/Jan Beneš

Čeští softbalisté jsou opět mistry Evropy.

Článek

Také finále proti Dánsku bylo pro Česko jasnou záležitostí. Celé utkání odházel Jakub Osička, který zaznamenal 12 strikeoutů a nepovolil soupeřům ani jeden doběh. „Dánsko má kvalitní pálkaře, takže je skvělé, že jsme to zvládli,“ radoval se pak nadhazovač z Břeclavi.

Čeští softbalisté byli k neporažení, většinu utkání ukončili díky velkému přísunu bodů předčasně. „Výsledky byly odpovídající našim výkonům – pálili jsme dobře a naši nadhazovači soupeřům toho moc nedovolili. Když ano, tak zahrála parádně naše obrana,“ dodal Jaroslav Korčák, trenér reprezentačního výběru.

Přitom před finále zaregistroval na jeho hráčích prvky nervozity. „Museli jsme si to opravdu zasloužit. Chceme, abychom hráli dobře a byli profesionální ve všech věcech. To se nám v tom týdnu povedlo,“ byl spokojený Korčák. Nejvíce úspěšných odpalů zaznamenal na turnaji Marek Volf, který jich dal jedenáct. O jeden méně jich odpálil Adam Luňák, který se na turnaji prezentoval čtyřmi homeruny a pro český tým zařídil dvanáct bodů.

Parádní výkon předvedl také nadhazovač Jakub Osička, který ve třech zápasech nepovolil ani jeden doběh a připsal si 29 strikeoutů. Čeští softbalisté tak slaví pošesté v řadě a podvanácté v historii evropský titul. A vyhlíží účast na mistrovství světa v roce 2025 v Kanadě, kam se ještě budou muset probojovat. Výhrou na šampionátu v Dánsku se dostali do kvalifikační skupiny, která se uskuteční v příštím roce. Celkově bude o světový šampionát usilovat 18 týmů, které se po šesti utkají v příštím roce ve třech kvalifikačních skupinách. Jedna ze skupin je v Kanadě.

Mistrovství Evropy softbalistů v Hörsholmu (Dánsko) - finále:
Česko - Dánsko 6:0
Česko vyhrálo ME pošesté za sebou a podvanácté celkově.

Reklama

Související témata: