Čas Putinovy vlády se krátí, tvrdí bývalý britský špion. Uvedl výčet možností, jakým způsobem může Putin skončit

Přidat na Seznam.cz

Bývalý britský špión Christopher Steele, který je známý svými prohlášeními ohledně Donalda Trumpa a ruského vměšování do amerických voleb, vyjádřil názor, že ruský prezident Vladimir Putin bude do příštího roku bez moci. Steele, který v letech 2006 až 2009 vedl ruskou kancelář MI6 v Londýně, v rozhovoru pro Sky News vyzval Západ, aby se připravil na konec Putinovy éry.

Faktory jako nedávný pokus o puč či zdravotní stav prezidenta odhalily několik trhlin v Putinově kontrole. Steele se proto zamýšlí nad možnými scénáři, které by mohly ukončit jeho vládu, píše deník Head Topics. Tohle jsou podle něj ty nejpravděpodobnější.

Náhlá smrt

Spekulace o zdravotním stavu ruského prezidenta Vladimira Putina se rozšířily, přičemž jedna z možností je vážná nemoc, možná rakovina. Existuje také šance, že by mohl být zavražděn. V takovém případě by mohlo dojít k boji o moc a krveprolití. Ředitel FSB Alexander Bortnikov je považován za možného nástupce.

Válečný neúspěch

Putinův pokus ovládnout Ukrajinu se ukázal jako válečný neúspěch. Místo očekávaného rychlého vítězství se boje na Ukrajině protahují a ruská ekonomika je zatěžována sankcemi. Tato situace dává podle odborníka Steelea prostor pro možné svržení Putina. Pokud by k tomu došlo, mohl by jej nahradit jiný sekurokrat nebo oligarcha, který by byl ochotný jednat se Západem o ukončení konfliktu. Jako potenciální nástupci se hovoří o guvernéru Tulské oblasti Alexeyi Dyuminovi, oligarchovi Igoru Sečinovi či bývalém premiéru Viktoru Zubkovovi. Na druhou stranu, podle Steela by mohli moc převzít také nacionalisté z bezpečnostních služeb, kteří by chtěli ve válce pokračovat.

Odstup od moci a podpora nástupce

Vladimir Putin, dlouholetý lídr Ruska, by se mohl po dvou desetiletích u moci rozhodnout odejít. Tato odvážná hypotéza vychází z analýz britského analytika Christophera Steelea z MI6. Putin, nyní ve věku 70 let, by mohl podle Steelea odstoupit v příštích volbách v březnu 2024 a podpořit svého nástupce. Mezi možné nástupce patří Dmitrij Patrušev, syn tajemníka ruské Rady bezpečnosti, nebo Alexej Djumin. Oba by pravděpodobně pokračovali v Putinově politické linii, zejména v konfliktu na Ukrajině. Putin by také mohl vyjednat imunitu pro sebe a svou rodinu, podobně jako to před ním udělal exprezident Boris Jelcin.

Zdroj: Sky News, Head Topics